Regels voor winkels tijdens corona

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen

Op 5 juni is stap 3 in het openingsplan gezet. U leest hier wat er weer mogelijk is voor uw winkel.

  • Alle winkels mogen 1 klant per 10 m2 ontvangen (exclusief personeel). Dit geldt voor zowel essentiële winkels (bijvoorbeeld supermarkten) als niet-essentiële winkels (bijvoorbeeld kledingwinkels).
  • Er gelden geen beperkingen meer op de wettelijke openingstijden voor essentiële en niet-essentiële winkels. Winkels mogen de reguliere openingstijden hanteren. Koopavonden zijn ook weer toegestaan voor niet-essentiële winkels.
  • Aparte winkeltijden voor ouderen en kwetsbaren zijn niet meer verplicht.
  • Alcohol verkopen mag tot 22.00 uur.

1,5 meter afstand houden

U moet een deurbeleid hebben, zodat mensen in en voor uw winkel 1,5 meter afstand houden. Maak in de winkel duidelijk hoeveel klanten er tegelijk in de winkel mogen zijn om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Ook voor warenmarkten geldt dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden.

Als het te druk wordt in de winkel, of klanten en personeel houden zich niet aan de regels, dan kan (een deel van) een locatie gesloten worden.

Verantwoordelijk voor veiligheid

U bent als winkelier verantwoordelijk voor de veiligheid in de winkel. Uw klanten en uw personeel moeten zich aan de coronaregels houden. U moet de regels duidelijk maken bij de ingang en in de winkel. Werknemers die verkoudheidsklachten of koorts hebben moeten thuisblijven. U mag klanten weigeren. In noodgevallen kunt u de politie inschakelen, net als bij winkeldiefstal.

Karretjes en mandjes schoonmaken

U moet winkelwagens, mandjes, scanners en pinautomaten regelmatig schoonmaken. U mag zelf kiezen of uw medewerkers de karretjes en mandjes schoonmaken, of dat de klant dit zelf moet doen.

Alcohol verkopen en bezorgen

U mag tussen 22.00 en 6.00 uur geen alcohol verkopen en bezorgen. Klanten mogen wel na 22.00 uur alcohol online bestellen, u mag dit pas na 6.00 uur bezorgen.

Mondkapje dragen in de winkel

Iedereen vanaf 13 jaar moet verplicht een niet-medisch mondkapje dragen in publieke ruimtes. U mag klanten die geen mondkapje dragen aanspreken of de toegang weigeren.

Protocol verantwoord winkelen

Er zijn protocollen met de basisafspraken en richtlijnen voor de detailhandel:

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven