Regels voor winkels tijdens corona

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Alleen winkels voor de eerste levensbehoeften mogen open. Bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations. De detailhandel moet tot en met 9 februari gesloten zijn.

Dit zijn de winkels die open mogen blijven.

Andere diensten die open mogen blijven zijn:

  • zakelijke dienstverlening (zoals notariskantoren, makelaars en banken)
  • verkoop van bloemen buiten
  • afhalen bij doe-het-zelf-zaken (zoals bouwmarkten)
  • servicepunten voor versturen en ontvangen van postpakketten en brieven

Als u open mag, dan moeten uw klanten en personeel zich houden aan de coronaregels. U moet de regels duidelijk maken bij de ingang en in de winkel. Als het te druk wordt in de winkel, of klanten en personeel houden zich niet aan de regels dan kan (een deel van) een locatie gesloten worden.

Openingstijden

Winkels die open mogen blijven, sluiten om 20.00 uur. Supermarkten en andere winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen langer dan 20.00 uur openblijven. Heeft u een supermarkt? Dan moet u speciale openingstijden hebben voor alleen oudere en kwetsbare mensen. Dit is meestal 2 keer per dag 1 uur.

1,5 meter afstand houden

U moet een deurbeleid hebben, zodat mensen in en voor uw winkel 1,5 meter afstand houden. Maak duidelijk in de winkel hoeveel klanten er tegelijk in de winkel mogen zijn om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Verantwoordelijk voor veiligheid

U bent als winkelier verantwoordelijk voor de veiligheid in de winkel. Uw klanten en uw personeel moeten zich aan de coronaregels houden. Werknemers die verkoudheidsklachten of koorts hebben moeten thuisblijven. U mag klanten weigeren. In noodgevallen kunt u de politie inschakelen, net als bij winkeldiefstal.

Karretjes en mandjes schoonmaken

U moet winkelwagens, mandjes, scanners en pinautomaten regelmatig schoonmaken. U mag zelf kiezen of uw medewerkers de karretjes en mandjes schoonmaken, of dat de klant dit zelf moet doen.

Alcohol verkopen en bezorgen

U mag tussen 20.00 en 6.00 uur geen alcohol verkopen en bezorgen. Klanten mogen wel na 20.00 uur alcohol online bestellen, u mag dit pas na 6.00 uur bezorgen.

Mondkapje dragen in de winkel

Vanaf 1 december is iedereen vanaf 13 jaar verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in dragen publieke ruimtes. U mag klanten die geen mondkapje dragen aanspreken of de toegang weigeren.

Protocol verantwoord winkelen

Er zijn protocollen met de basisafspraken en richtlijnen voor de detailhandel:

Posters verantwoord winkelen

De regels voor verantwoord winkelen staan op posters van de overheid:

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven