Reverse factoring

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Doet u zaken met (grote) bedrijven die een lange betalingstermijn hebben? Reverse factoring kan een oplossing zijn om uw facturen toch snel betaald te krijgen. Met reverse factoring vergroot u uw financiële ruimte en bespaart u geld.

Wat is reverse factoring?

Reverse factoring heet ook wel: ketenfinanciering, supply chain finance en bundled payments. Het is een financieringsoplossing om de concurrentie en kosten te verbeteren tussen een grote afnemer, die veel inkoopt, en zijn leveranciers.

Lange betalingstermijn, toch snelle betaling

Met name grote bedrijven, zoals supermarktketens, energiemaatschappijen en multinationals, hebben vaak een lange betalingstermijn. Ze betalen soms pas na 120 dagen. U kunt in de financiële problemen komen als u zo lang op uw geld moeten wachten. Met reverse factoring krijgt u uw factuur toch snel betaald.

Uw klant geeft een betaalgarantie

Bij reverse factoring krijgt u een betaalgarantie van uw afnemer voor de door hem goedgekeurde facturen. Omdat zeker is dat hij gaat betalen, kan de factor uw factuur alvast voorschieten. Hierdoor krijgt u uw factuur binnen 5 tot 10 dagen betaald, in plaats van de termijn die uw afnemer gebruikt. De factor is bij reverse factoring vaak de bank of financier van uw klant.

U betaalt minder rente

U betaalt de factor rente over het aantal dagen dat u eerder wordt betaald. Deze rente is meestal lager dan de rente die u zou betalen bij factoring of een lening bij uw eigen bank. De rente is lager omdat uw klant kredietwaardig is. Bij een hoge kredietwaardigheid weet de factor vrij zeker dat hij zijn geld terugkrijgt. Omdat hij minder risico loopt, betaalt u minder rente.

Voorbeeld van reverse factoring

Stel:

 • U levert een onderdeel dat uw afnemer nodig heeft voor de productie van keukenapparatuur.
 • Uw afnemer is een groot bedrijf met een betalingstermijn van 60 dagen.
 • Voor de productie van uw onderdeel koopt u grondstoffen in.
 • De leverancier van die grondstoffen heeft een korte betalingstermijn. U moet hem binnen 7 dagen betalen.
 • Door reverse factoring krijgt u het geld van uw factuur snel betaald van de factor. U heeft geen last van de betalingstermijn van 60 dagen van uw afnemer.
 • Daardoor kunt u de leverancier van uw grondstoffen dus ook snel betalen.

Met reverse factoring worden debiteuren en crediteuren in de keten beter op elkaar afgestemd. Hierdoor komen alle partijen in de keten niet in de financiële problemen.

Voordelen van reverse factoring

Reverse factoring heeft voordelen voor alle partijen – groot of klein – in de keten:

 • U heeft eerder uw geld. Zo vergroot u uw cashflow en werkkapitaal.
 • Uw klant kan zijn betalingstermijn verlengen, zonder dat u daar last van heeft. Hierdoor vergroot uw klant zijn cashflow en werkkapitaal.
 • U betaalt minder rente bij reverse factoring, dan bij factoring of een banklening.
 • Door u te helpen met goede financiering versterkt uw klant ook uw financiële positie. Hierdoor vermindert uw klant het risico dat u niet kunt leveren.

Concurrentie is er niet alleen tussen bedrijven onderling. Concurrentie gaat steeds vaker over de hele keten van toeleveranciers. Deze keten is zo sterk als de zwakste schakel. Kortom, reverse factoring verbetert de financiële positie van alle partijen in de keten. Ook wordt de concurrentiepositie ermee vergroot.

Het verschil tussen reverse factoring en factoring

Overeenkomst

Bij zowel reverse factoring als factoring neemt de factor de uitstaande factuur over. De factor betaalt u het openstaande bedrag. En uw klant betaalt uw factuur aan de factor. U omzeilt hiermee de betalingstermijn.

Verschil

Het belangrijkste verschil tussen reverse factoring en factoring is:

 • Bij reverse factoring draait het om de kredietwaardigheid van uw afnemer. Die klant maakt een betaalafspraak met zijn bank of financier, om uw goedgekeurde facturen vooruit te betalen. Reverse factoring is hierdoor ook geschikt voor ondernemers met weinig omzet of weinig klanten. Bijvoorbeeld een zzp’er die een opdracht aanneemt van 3 maanden van een energiereus. De maandfacturen van de zzp’er lenen zich voor reverse factoring.
 • Bij factoring kijkt de factor naar uw kredietwaardigheid. Als die goed is, dan kan uw bank of financier uw uitstaande facturen vooruitbetalen. Betaalt uw klant uw factuur niet? Dan moet u soms de vooruitbetaling terugbetalen aan de factor, afhankelijk van de afspraken die u met de factor heeft gemaakt.

Werkkapitaal vergroten

Met (reverse) factoring kunt u uw werkkapitaal vergroten. Werkkapitaal is het geld dat u nodig heeft om aan uw financiële verplichtingen te voldoen. Bijvoorbeeld voorraden aanvullen, leveranciers betalen en salarissen uitkeren. Wilt u uw werkkapitaal verder vergroten? Dan hoeft u niet meteen te kijken naar externe financiering. Zoek eerst naar financiële ruimte binnen uw eigen bedrijf:

 1. Voorraden: hoe korter u uw producten in voorraad heeft, hoe eerder u er geld voor krijgt. Een voorraad die is afgestemd op wat u ook echt verkoopt, is dus gunstig voor uw werkkapitaal. Lees meer over voorraadbeheer.
 2. Crediteuren: hoe langer u wacht met het betalen van uw leveranciers, hoe langer u uw geld kunt gebruiken voor andere uitgaven. Toch is lang wachten met betalen niet altijd slim. Soms krijgt u een aantrekkelijke betalingskorting als u snel betaalt. Te laat betalen is zeker niet aan te raden. Daarmee zet u de relatie met uw leverancier op het spel. Ook leidt dat tot een negatief kredietadvies. Lees meer over crediteurenbeheer.
 3. Debiteuren: hoe sneller uw klanten uw facturen betalen, hoe eerder u uw geld heeft. Een korte betaaltermijn is dus gunstig voor uw werkkapitaal. Lees de tips voor succesvol debiteurenbeheer.

Met voldoende werkkapitaal heeft u minder externe financiering nodig. U betaalt dan dus minder rente. Heeft u toch extra geld nodig? Dan zijn banken eerder bereid een lening te verstrekken. Lees hoe u financiering voor werkkapitaal vindt.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

KVK Financieringsdesk 0800-1014

Deze informatie is geplaatst door

KVK