Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstellen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Heeft u personeel in dienst? Dan moet u een risico-inventarisatie en -evaluatieExternal link (RI&E) hebben.

Wat is een RI&E?

In een RI&E staat:

  • welke arbeidsrisico's er zijn voor uw personeel en uw onderneming;
  • welke maatregelen u al heeft genomen om schade aan de gezondheid van u en uw werknemers te voorkomen;
  • welke maatregelen u gaat nemen (plan van aanpak).

De RI&E is een algemeen onderzoek naar de gevaren en risico's. Na deze risicoanalyse kan blijken dat er meer onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld naar of het geluid op het werk voor gehoorbeschadiging zorgt. Of dat trillingen van apparaten voor gezondheidsklachten zorgen. Uw werknemers moeten de RI&E kunnen inzien.

Hoe stelt u een RI&E op?

De RI&E moet u bij de start van uw onderneming hebben opgesteld. Hoe dat moet, hangt af van de grootte van uw onderneming.

U heeft een onderneming met meer dan 25 werknemers

Een preventiemedewerker moet u helpen bij het opstellen de RI&E. Een gecertificeerde arbodeskundige moet daarna uw RI&E controleren.

U heeft een onderneming met maximaal 25 werknemers

U kunt een erkend RI&E-instrument gebruiken dat uw brancheorganisatie heeft ontwikkeld. Dan hoeft u de RI&E niet door een arbodeskundige te laten beoordelen. Een overzicht van erkende RI&E-instrumenten vindt u op Rie.nlExternal link. Bij sommige brancheorganisaties staat het RI&E-instrument op hun eigen website.

U heeft voor maximaal 40 uur personeel werkzaam in uw onderneming

Heeft u voor maximaal 40 uur per week personeel in dienst (alle medewerkers bij elkaar opgeteld)? Dan kunt u met de Checklist gezondheidsrisico'sExternal link de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie doen. U geeft antwoord op een aantal stellingen over bijvoorbeeld lawaai en gevaarlijke stoffen. Daarna krijgt u een plan van aanpak om de situatie in uw bedrijf te verbeteren. U hoeft deze RI&E niet te laten controleren door een arbodeskundige.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven