Stappenplan starten als zzp'er in de bouw

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek

U heeft een aantal leuke klussen in gedachten. Misschien heeft u zelfs al een paar potentiële klanten. Badkamer verbouwen, aanbouw plaatsen, een grote schilderklus doen. Welke zaken moet u regelen voordat u begint? Ga voordat u start als zzp’er in de bouw goed na of u wel echt zelfstandig bent. Let er ook op dat er een aantal bedrijfstakken zijn met verplichte pensioenfondsen.

Bekijk of u zelfstandig bent of toch in loondienst

Stel: u gaat aan de slag voor uw oude werkgever. Maar nu als zzp’er. Uw opdrachten krijgt u van uw oude baas. Wat maakt u een zzp’er en wanneer is er sprake van een schijnzelfstandigheid? De Belastingdienst beoordeelt uw situatie op basis van verschillende criteria.

Schrijf uw bouwonderneming in bij KVK

U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVKExterne link. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id)Externe link.

Bereken hoeveel geld u nodig heeft

Als zzp'er in de bouw heeft u vaak geld nodig om te kunnen starten. Bijvoorbeeld voor gereedschap of om uw bedrijfsbus te leasen of kopen. Maar denk ook aan kantoorartikelen of een boekhoudpakket. Bekijk welke mogelijkheden u heeft voor de financiering van uw bedrijf.

Regel uw administratie en belastingen

Als zzp'er krijgt u te maken met de Belastingdienst. Zo moet u verschillende belastingen betalen, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Bent u ondernemer voor de inkomstenbelastingExterne link ? Dan kunt u bij uw aangifte gebruikmaken van aftrekposten en fiscale regelingen. U betaalt dan minder belasting. De Belastingdienst stelt ook eisen aan uw administratie en wat u op uw rekeningen zet.

Check of u moet deelnemen aan een pensioenfonds

In een groot aantal bedrijfstakken bestaat voor personeel een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Bent u ondernemer in één van de volgende bedrijfstakken? Dan is deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds ook voor u verplicht:

Uurloon, offerte, contracten en algemene voorwaarden

Ook het binnenhalen van opdrachtenExterne link hoort bij ondernemen. Vaak vragen mogelijke klanten om een offerte. En ze willen natuurlijk ook weten hoeveel u vraagt per uur. Als de opdracht binnen is, komt er soms ook papierwerk bij kijken als u een contract opstelt. Door algemene voorwaarden te gebruiken, kunt u problemen met klanten en leveranciers voorkomen.

Dek het risico voor uw onderneming af

U kunt op meer manieren de risico’s voor uw bedrijf beperken. Wat als u tijdens een klus per ongeluk een kostbare vaas omstoot? Of u valt van uw ladder en breekt een been? Als ondernemer in de bouw kunt u een aantal verzekeringen afsluiten. Voor de verzekering van uw arbeidsongeschiktheid kun u ook crowdsurance overwegen.

Feiten en cijfers: hoeveel starters zijn er in de bouw?

De grafiek toont het aantal opgerichte bedrijven met één werkzame persoon in de bouwsector per kwartaal.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek