Stint verboden op de weg

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen

Heeft u een elektrische bakfiets van het merk Stint? Bijvoorbeeld in uw kinderdagverblijf of gastouderopvang? Of om pakketten te bezorgen? Dan mag u met dit voertuig in Nederland niet meer de openbare weg op. Dit verbod geldt sinds 2 oktober 2018.

Wat is een Stint?

Een Stint is een elektrische bolderkar of bakfiets. De Stint valt onder de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Hiervoor geldt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. De bestuurder hoeft geen helm te dragen en heeft geen rijbewijs nodig, wel een rijvaardigheidstraining.

De Stint wordt onder meer gebruikt in:

  • de kinderopvang om kinderen te vervoeren
  • de postbezorging om pakketten te vervoeren
  • de stadsreiniging en groenvoorziening van de gemeente

Waarom is de Stint verboden?

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de Stint niet veilig is voor het vervoer van personen. Daarom heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het verboden om met de Stint de weg op te gaan. De reden van het onderzoek is een ernstig ongeluk met een Stint in Oss op 20 september 2018.

Wanneer mag een voertuig als de Stint de weg op?

Er zijn strengere toelatingseisen voor voertuigen als de Stint (bijzondere bromfietsen). Een fabrikant, importeur of distributeur die een nieuw type voertuig op de markt wil brengen, moet een aanvraag indienen bij het Ministerie bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via het contactformulier Rijksoverheid. De RDW controleert de aanvraag en doet een technische keuring. Een voertuig als de Stint mag de weg op wanneer deze aan de strengere eisen voldoet en de fabrikant een aanvraag heeft ingediend en deze is goedgekeurd.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven