Dit artikel is gerelateerd aan:

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen
Kunt u door de coronamaatregelen uw woonlasten niet betalen? Vraag dan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aan bij uw gemeente.

Vraag de TONK aan bij uw gemeente

Zoeken

  Bent u ondernemer/zzp'er en kunt u door de coronacrisis met moeite uw noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) betalen? Dan kunt u in aanmerking komen voor de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Deze regeling is gebaseerd op de 'bijzondere bijstand'.

  Wat is TONK?

  De TONK helpt u financieel als u door de coronamaatregelen uw woonkosten niet meer kunt betalen. Woonkosten zijn onder andere:

  • huur of hypotheek
  • elektriciteit, gas en water
  • woonservicekosten
  • gemeentelijke belastingen

  TONK is een vergoeding die u niet hoeft terug te betalen. Uw gemeente kan echter besluiten dat het om een lening gaat in plaats van een uitkering. Bijvoorbeeld als u verwacht dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt.

  Verlenging van de TONK

  U kunt de TONK met terugwerkende kracht krijgen van 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 voor maximaal 9 maanden.

  Voorwaarden

  U komt in aanmerking voor een uitkering als u:

  • verlies aan inkomsten uit uw bedrijf heeft door de coronacrisis
  • 18 jaar of ouder bent
  • uw vaste lasten niet meer kunt betalen uit gezinsinkomsten of uit een ander toegankelijk kapitaal
  • ook met een andere financiële regeling zoals een TOZO-uitkering niet genoeg inkomsten heeft om uw woonkosten te betalen

  Verschillen per gemeente

  De uitvoering van de TONK-regeling kan per woongemeente verschillen. Uw gemeente mag bijvoorbeeld zelf bepalen hoe hoog uw vermogen mag zijn. Ook kan uw gemeente zelf aanvullende voorwaarden vaststellen.

  Aanvragen

  U vraagt de TONK aan bij uw woongemeente. Kijk op de website van uw gemeente om te zien hoe en tot wanneer u de uitkering kunt aanvragen. De laatste datum waarop u TONK kunt aanvragen kan verschillen per gemeente.

  Terugbetalen

  U betaalt de TONK alleen terug als uw uitkering een lening is. Lees meer over terugbetalen van de TONK.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven