Vakantieparken en evenementen: overzicht openen toerismebranche

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Als u uw bedrijf weer opent, moet u zich houden aan de RIVM-richtlijnenExterne link. Houd bijvoorbeeld 1,5 meter afstand en zorg voor goede hygiëne. U moet zelf zorgen dat iedereen zich aan de richtlijnen houdt. Voor meer informatie over de richtlijnen en hoe u deze toepast in uw bedrijf, kunt u terecht bij uw eigen branchevereniging.

Tussen een aantal landen binnen Europa mogen mensen deze zomer weer reizen voor vakantie. Buitenlandse toeristen uit landen met een vergelijkbaar of lager gezondheidsrisico dan in Nederland mogen hier op vakantie. Lees op Rijksoverheid.nl alles over de regels voor vakantiereizenExterne link.

Open onder voorbehoud

Uw bedrijf kan alleen weer open als het coronavirus onder controle blijft. Het kan zijn dat de overheid besluit dat sectoren tijdelijk weer dicht moeten. Of later open mogen.

Evenementen 2020: weer toegestaan

Grote evenementen waar vergunningen voor nodig zijn, zijn weer toegestaan. Bijvoorbeeld kermissen, concerten, voetbalwedstrijden en festivals. De lokale overheid waar u uw vergunning aanvraagt, bepaalt of u voldoende maatregelen neemt. Of dat u aan aanvullende voorwaarden moet voldoen. Ook voor evenementen zonder vergunning gelden deze regels:

Evenementen met doorstroom (zoals beurzen en kermissen)

Organiseert u een evenement binnen of buiten waar bezoekers kunnen doorlopen, zoals een beurs of een kermis? Dan geldt er geen maximum aan het aantal personen. Zolang u ervoor zorgt dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden en er geen opstoppingen ontstaan. Bijvoorbeeld bij de in- en uitgang en de wc’s.

Evenementen zonder doorstroom (zoals casino’s en concerten)

Zorgt u voor vaste zitplaatsen, een reserveringssysteem en een gezondheidscheck vooraf? Dan geldt er voor evenementen binnen en buiten geen maximumaantal personen. Lukt dit niet, dan geldt:

  • Binnen maximaal 100 personen (exclusief personeel)
  • Buiten maximaal 250 personen (exclusief personeel)

Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn tijdens evenementen spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband niet toegestaan.

Bioscopen, theaters en concertzalen: open onder voorwaarden

Culturele instellingen mogen open zijn. Het maximumaantal bezoekers hangt af van de ruimte die er is. Iedereen moet 1,5 meter afstand houden, bezoekers hebben een vaste zitplaats in de zaal en vooraf vindt er een gezondheidscheck plaats. Bij voorstellingen waarbij reserveren en de gezondheidscheck vooraf niet gebeurt, geldt voor binnen een maximum van 100 bezoekers en voor buiten een maximum van 250 bezoekers.

Ook in de foyers en toiletten moeten bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden. De branchevereniging voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) heeft een protocol Verantwoord bioscoop- en filmtheaterbezoekExterne link gemaakt.

Musea, dierentuinen en pretparken: open onder voorwaarden

Musea, dierentuinen en pretparken mogen open zijn als u voldoet aan de richtlijnen van het RIVMExterne link. Zorg ervoor dat bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden en er geen opstoppingen ontstaan. Bijvoorbeeld bij de in- en uitgang en de wc’s.

Vakantieparken en campings: open onder voorwaarden

Vakantieparken en campings mogen open zijn onder bepaalde voorwaarden. Bezoekers moeten zich kunnen houden aan de richtlijnen van het RIVM. Zoals 1,5 meter afstand houden en de hygiëneregels. Sinds 15 juni mag ook het gemeenschappelijk sanitair weer open.

Meerdere gezinnen mogen van een vakantiehuis gebruik maken. De mensen die niet tot hetzelfde huishouden horen moeten wel 1,5 meter afstand houden, ook binnen in het vakantiehuis. Ook moeten zij toegang tot eigen sanitair hebben.

Dit zijn landelijke regels. Lokaal kan de voorzitter van de veiligheidsregioExterne link locaties zoals vakantieparken of campings sluiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om drukte te voorkomen.

Hotels: open onder voorwaarden

Hotels mogen open zijn voor gasten die komen overnachten. Deze gasten mogen in het café of restaurant van het hotel ontbijten, lunchen en dineren of iets drinken. Gasten moeten daarbij 1,5 meter afstand kunnen houden. Hotel-restaurants mogen voor niet-gasten open als ze zich aan de regels voor de horeca houden.

Touringcars en recreatieve voertuigen

In het openbaar vervoer mogen alle zitplaatsen worden gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht. Voor ander vervoer, zoals touringcars, taxi’s of personenbusjes is een reservering en gezondheidscheck verplicht, net als het dragen van een niet-medisch mondkapje.

Heeft u een voertuig dat u voor recreatie gebruikt, zoals een pannenkoekenboot? Dan moet iedereen 1,5 meter afstand houden.

Overige samenkomsten: onder voorwaarden

Er gelden algemene regels voor binnen- en buitenactiviteiten. Zijn er vaste zitplaatsen, een reserveringssysteem en een gezondheidscheck vooraf, dan geldt er geen maximumaantal personen. Iedereen moet wel 1,5 meter afstand houden. Lukt het niet deze regels aan te houden, dan geldt er een maximum van 100 personen (exclusief personeel) binnen en een maximum van 250 personen (exclusief personeel) buiten

Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden. Vanaf 12 jaar moeten jongeren wel afstand houden tot volwassenen.

Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Deze informatie is geplaatst door

KVK