Vakantieparken en evenementen: overzicht openen toerismebranche

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Als u uw bedrijf weer opent, moet u zich houden aan de RIVM-richtlijnenExterne link. Houd bijvoorbeeld 1,5 meter afstand en zorg voor goede hygiëne. U moet zelf zorgen dat de richtlijnen binnen uw bedrijf worden nageleefd. Voor meer informatie over de richtlijnen en hoe u deze toepast in uw bedrijf, kunt u terecht bij uw eigen branchevereniging.

Open onder voorbehoud

Uw bedrijf kan alleen weer open als het coronavirus onder controle blijft. Het kan zijn dat de overheid besluit dat sectoren tijdelijk weer dicht moeten. Of later open mogen.

Vakantieparken en campings: tot 1 juli open zonder voorzieningen

Vakantieparken en campings mogen open zijn onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten bezoekers zich kunnen houden aan de richtlijnen van het RIVM. Zoals 1,5 meter afstand houden en de hygiëneregels. Ook zijn sinds 31 maart de gemeenschappelijke wc’s, was- en doucheruimtes dicht.

Vanaf 1 juni mogen meerdere gezinnen van een vakantiehuis gebruik maken. De mensen die niet tot hetzelfde huishouden horen moeten wel 1,5 meter afstand houden, ook binnen in het vakantiehuis. Ook moeten zij toegang tot eigen sanitair hebben.

Vanaf 1 juli: gemeenschappelijk sanitair mag open

Als het coronavirus onder controle blijft, mag het gemeenschappelijke sanitair vanaf 1 juli 2020 weer open.

Dit zijn landelijke regels. Lokaal kan de voorzitter van de veiligheidsregioExterne link locaties zoals vakantieparken of campings sluiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om drukte te voorkomen.

Hotels: open onder voorwaarden

Hotels mogen open zijn voor gasten die komen overnachten. Deze gasten mogen in het café of restaurant van het hotel ontbijten, lunchen en dineren of iets drinken. Ook als dit er meer dan 30 zijn. Gasten moeten daarbij 1,5 meter afstand kunnen houden. Mensen die niet in het hotel overnachten, mogen ook niet naar het hotel-restaurant.

Vanaf 1 juni: hotel-restaurant beperkt open voor gasten van buiten

Hotel-restaurants mogen net als de overige horeca vanaf 1 juni beperkt open onder voorwaarden.

Bioscopen, theaters en concertzalen: vanaf 1 juni beperkt open

Bioscopen, en culturele instellingen zoals theaters en concertzalen zijn gesloten tot 1 juni. Vanaf 1 juni 12.00 mogen deze instellingen beperkt open, onder deze voorwaarden:

  • U mag maximaal 30 gasten per ruimte ontvangen. Dat aantal is exclusief personeel. Een zichtbaar gescheiden podium geldt als aparte ruimte.
  • Bezoekers moeten vooraf reserveren.
  • U moet in een checkgesprek vooraf vragen of de bezoeker coronaklachten heeft.
  • Iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar. Mensen die samen wonen hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

Ook in de foyers en toiletten moeten bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden. De branchevereniging voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) heeft een protocol Verantwoord bioscoop- en filmtheaterbezoekExterne link gemaakt.

Vanaf 1 juli: maximaal 100 gasten toegestaan

Als het coronavirus onder controle blijft, mogen bioscopen en culturele instellingen vanaf 1 juli maximaal 100 gasten per zaal ontvangen.

Festivals: vanaf 1 juni voor 30 bezoekers

Festivals mogen per 1 juni 2020 12.00 uur opstarten als ze voorstellingen presenteren voor maximaal 30 bezoekers die 1,5 meter afstand houden. Dat geldt voor alle muzieksoorten, en ook bijvoorbeeld voor film-, ontwerp- of literatuurfestivals. Bezoekers moeten vooraf reserveren. U moet in een checkgesprek vooraf vragen of de bezoeker coronaklachten heeft.

Musea: vanaf 1 juni open onder voorwaarden

Musea zijn tot 1 juni gesloten. Vanaf 1 juni 12.00 uur mogen musea weer open voor publiek als u kunt voldoen aan de richtlijnen van het RIVMExterne link. Dit geldt ook voor openbare monumenten. Bezoekers moeten van tevoren reserveren en 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook musea en monumenten moeten vooraf in een checkgesprek vragen of de bezoeker coronaklachten heeft. Het maximale aantal bezoekers hangt af van de grootte van het museum. De branche-organisatie voor musea Museumvereniging heeft een protocol voor de heropening van museaExterne link opgesteld.

Dierentuinen en pretparken: open onder voorwaarden

Dierentuinen en pretparken mogen open zijn, als u kunt voldoen aan de richtlijnen van het RIVMExterne link. Lokaal kan de voorzitter van de veiligheidsregioExterne link locaties zoals dierentuinen of pretparken sluiten als dat nodig is.

Evenementen 2020: tot 1 september verboden

Evenementen waar vergunningen voor nodig zijn, zijn verboden tot 1 september 2020. Voor die tijd bepaalt de overheid wat er na die datum wel en niet mag. Er zijn geen speciale financiële regelingen voor de evenementensector. U kunt gebruikmaken van de bestaande regelingenExterne link.

Samenkomsten: tot 1 juni verboden, daarna versoepeling

Samenkomsten zijn in principe tot 1 juni verboden, met enkele uitzonderingen. Zoals uitvaarten en huwelijken, waarbij maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn die 1,5 meter afstand houden. Mogelijk kan dit vanaf 1 juli verhoogd worden naar 100. Lees hier alle uitzonderingen.Externe link

Vanaf 1 juni: samenkomsten onder voorwaarden toegestaan

Vanaf 1 juni mogen mensen buiten bij elkaar zijn als zij 1,5 meter afstand houden. In gebouwen die toegankelijk zijn voor publiek en in overdekte locaties mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, met 1,5 meter afstand. Van tevoren moet er een checkgesprek plaats vinden. Mensen met verkoudheidsklachten blijven thuis.

In sommige gevallen kunnen er meer mensen binnen bij elkaar komen. Bijvoorbeeld voor wettelijk verplichte bijeenkomsten zoals raadsvergaderingen en aandeelhoudersvergaderingen. Lees meer over de uitzonderingenExterne link.

Buiten mogen kinderen en jongeren tot 18 jaar onder begeleiding bewegen en sporten. Kinderen tussen de 13 en 18 jaar moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar en de begeleiders.

Deze informatie is geplaatst door

KVK