• Floor van de Water (1979):

Beste ondernemersadvies is gratis verkrijgbaar

Je hoeft geen geboren ondernemer te zijn om een goed bedrijfsidee te laten slagen. Floor van de Water is het levende bewijs. Haar lederen accessoires liggen bij 700 winkels in 5 landen. En zowel Máxima als de buurvrouw om de hoek heeft een echte by LouLou.

Informeren en adviseren

Onlangs bezocht ze het atelier van haar leverancier in India. En binnenkort vliegt ze met een adviseur naar Hamburg voor een gesprek met een mogelijk nieuwe agent. ‘Je laten informeren en adviseren is het beste dat je kunt doen als ondernemer. De eerste, logische stap voor mij was mensen met verstand van zaken benaderen. Als starter had ik bijvoorbeeld veel aan de Kamer van Koophandel (KvK). En ik laat me nog altijd graag bijstaan door mensen met kennis van zaken.’

Klein product, groot succes

Het eerste product, een portemonnee met een vakje voor de smartphone en een clutchgreepje, was klein. Het erop volgende succes groot. ‘Terwijl ik op advies van de KvK met een ondernemersplan bezig was en bij toeval een klus als tassenontwerper deed, kwam ik op het idee van dat tasje. Een clutch van goede kwaliteit, voor een goede prijs. Zodat zowel de koningin als je buurvrouw het willen hebben én kunnen kopen.’ Starstruck is ze nooit, maar toen ze de mogelijkheid kreeg om haar allereerste tasje aan koningin Máxima te overhandigen? ‘Ik wist niks meer te zeggen, maar ze nam het aan!’

Succesvol ondernemen

Het Máximamoment noemt ze graag het startpunt van het succes van by LouLou, een Frans klinkende naam omdat ze, heel simpel, dol is op Parijs. Maar natuurlijk spelen meer zaken een rol in het succesvol ondernemen. ‘We maken iets dat functioneel en handig is, betaalbaar en duurzaam. Het was indertijd echt iets nieuws, met ook nog een goede marge. Als je volgende producten dan ook interessant zijn, houd je je klantenkring alert.’

Gratis betaald ondernemersadvies

Het wiel opnieuw uitvinden is niet nodig. Van de Water wist bijvoorbeeld niet veel over internationaal ondernemen (‘Zeg maar gerust niks, hoor’), maar wist wel de juiste mensen met haar vragen te benaderen. Van de ervaren collega-ondernemer tot de contactpersoon bij de Nederlandse ambassade. ‘Het leuke is dat het beste ondernemersadvies gratis is. Van mensen met ervaring én kennis! Ik krijg bijvoorbeeld momenteel goed advies bij nlgroeitExternal link, dat in opdracht van de overheid ondernemers ondersteunt. Je leert ook dat sommige investeringen, zoals een scan die de Rijksdienst voor Ondernemend NederlandExternal link voor me maakt als ik in een land de markt wil verkennen, het enorm waard zijn.’

Internationaal ondernemen

Dit weekend laat ze zich bij een gesprek met een Duitse agent begeleiden door een adviseur die zichzelf aanbood. Of een betaalde samenwerking erin zit, zien ze beide later wel. ‘Van hem leer ik nog meer over internationaal ondernemen. In België werkt het bijvoorbeeld anders dan in Duitsland of Finland. De manieren van ondernemen, de wetten en regels, ik lees en vraag alles. En naast het advies van ervaringsdeskundigen, heb ik natuurlijk ook nog mijn eigen mening. Maar een tip als ‘deponeer je idee bij het Benelux-Bureau voor de intellectueel eigendomExternal link’, daar zou ik uit mezelf niet op zijn gekomen!’

You never lose

‘Ik ben vaak genoeg op m’n bek gegaan hoor. Een flyer zonder websitevermelding, dat soort dingen gebeuren. Daar leer je van. Het motto van mijn mentor van nlgroeit is waar: ‘You never lose, you always learn’. Dat is voor mij de kern van succesvol ondernemen!’