• Gerry de Valk:

Ga door! Over een jaar ziet de wereld er heel anders uit.

Gerry de Valk begon opnieuw na een faillissement. En met succes. Ze is nu interim manager in de zorg en coacht leidinggevenden en professionals in die sector. Daarbij maakt ze ook gebruik van haar eigen ervaringen.

In 2011 leidde Gerry de Valk een succesvolle onderneming met 130 werknemers. Tot de inkomsten grotendeels wegvielen door een wijziging in het overheidsbeleid. Het bedrijf ging failliet. Na een lastige periode startte ze opnieuw.

Wees ondernemend in je werk

‘Ik ben opgeleid als school- en beroepskeuzeadviseur. Daarna werkte ik een tijd voor een uitzendorganisatie. Toen ik in de zorgsector kwam, voelde ik me daar op mijn plek. En ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Die drie dingen komen bij elkaar in wat ik nu doe. Ik coach managers en professionals in de zorg. Daar zijn ondernemers bij, met een eigen praktijk, maar ook veel mensen in loondienst. Wat ik hen wil leren is om ondernemend te zijn in hun werk. Stel, je werkt in een zorginstelling. Zo’n instelling is vaak een systeem waarin van alles vastligt, maar jij voelt dat het anders moet. Dat vraagt om een andere manier van kijken naar je werk. Daar help ik bij.’

Failliet

Het ondernemersbloed begon bij Gerry te stromen in 2008. Ze kwam als manager terecht bij een gezondheidszorginstelling. Daar kreeg ze de kans een diëtistenafdeling over te nemen. De timing was precies goed: thuiszorginstellingen stootten deze tak af, gezond leven en eten werd voor veel mensen steeds belangrijker. Ze zette samen met een compagnon LIV voedings- en leefstijladvies op. Het bedrijf begon met tien diëtisten, en was binnen enkele jaren actief in 9 provincies met 130 medewerkers en 5 miljoen omzet. Alles ging voorspoedig. Tot het moment dat de minister besloot om te stoppen met de vergoeding voor dieetadvisering. Dat betekende het einde voor het bedrijf want 80 procent van de inkomsten liep via verzekeraars. Nog een tijd had Gerry de overtuiging dat ze het zouden gaan redden met een stevige sanering: ‘Achteraf weet ik dat veel ondernemers die over de rand bungelen in een krampachtig optimisme schieten. Maar de investeerder haakte af. LIV ging failliet. De curator wilde nog een doorstart en ik mocht een voorstel doen. Uiteindelijk gunde hij het aan iemand anders. Dat bedrijf heeft het trouwens ook niet gered.’

Steeds weer een stap vooruit

De periode na het faillissement was ingrijpend. Gerry: ‘Uiteindelijk bleek doorgaan voor mij de beste remedie. Het is ook een advies dat ik wil geven aan andere ondernemers in een faillissement. Ga door! Over een jaar ziet de wereld er heel anders uit. Zet steeds weer een stap vooruit, weg van het faillissement.’

Anderen helpen groeien

‘Met LIV wilde ik een groot landelijk bedrijf. Die ambitie heb ik nu niet meer. Ik wil zelf mooi werk afleveren en anderen helpen met groeien. Dat is een belangrijke keuze geweest. Ik heb besloten om alleen verder te gaan. Geen personeel meer in dienst. Het was mooi om te doen, maar het geeft ook veel zorgen. Ik werk natuurlijk wel samen met allerlei andere mensen en ondernemers. Zij doen dingen voor mij die ik niet kan, of die zij veel beter kunnen dan ik. En dat geldt andersom natuurlijk ook.’