Verkoop lachgas voor recreatief gebruik verboden

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
Ingangsdatum: 1 januari 2023

Wat verandert er?

Verkoopt u lachgas? Het wordt verboden om lachgas te importeren, te exporteren, te verkopen of te hebben. Het doel van het verbod is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod kleiner te maken. Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan. Ook het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen blijft toegestaan.

Toegestaan gebruik

De oorspronkelijke toepassingen van lachgas, zoals medisch lachgas, lachgas bedoeld voor technische doelen en bedoeld als voedingsadditief, blijven toegestaan. En zijn dus uitgezonderd van het verbod. Wel verandert er voor deze gebruikers wat, omdat de inkoop, verkoop, bezit en het ter handstellen van lachgas in gasflessen aan particulieren verboden wordt.

Fabrikanten en groothandelaren van medisch lachgas moeten een opiumontheffing aanvragen. Dit moet volgens de artikelen 6 en 8 van de Opiumwet. Zij hebben dit nodig om handelingen met lachgas te mogen uitvoeren.

Ampullen

De kleine ampullen met lachgas die vooral in de horeca gebruikt worden voor o.a. slagroomspuiten blijven toegestaan. Maar deze ampullen mogen niet doorverkocht worden aan andere personen.

Precieze uitwerking van de nieuwe regelgeving

Met betrokken partijen wordt besproken wat de veranderingen voor hen betekenen en hoe daarmee om te gaan.

Voor wie?

  • verkopers van lachgas

Wanneer?

De wijziging van de Opiumwet gaat in op 1 januari 2023.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1