Verkopers moeten updates leveren

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
Ingangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

Verkoopt u slimme apparaten of biedt u een streamingdienst aan? U moet straks (veiligheids- en software) updates leveren voor apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten of diensten die met het internet zijn verbonden.

Consumenten krijgen bij de aankoop van slimme apparaten zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en digitale horloges recht op software- en beveiligingsupdates. Hetzelfde geldt voor de koop van bijvoorbeeld games of applicaties en streamingdiensten.

Termijn op basis van proportionaliteit

De periode van verplichte updates is op basis van proportionalitei. Dat betekent wat redelijk is voor een consument en vergelijkbaar is met de manier waarop garantie op aankopen werkt. Een duurder product zal meestal een langere periode van updates krijgen.

Afspraken met fabrikanten en softwareleveranciers

U moet als verkoper of handelaar afspraken maken met bijvoorbeeld de fabrikant of een softwareleverancier die de updates kan leveren.

Voor wie?

  • verkopers van slimme apparaten
  • aanbieders van streamingdiensten
  • fabrikanten van slimme apparaten
  • softwareleveranciers

Wanneer?

Wanneer de wijziging ingaat, is nog niet bekend.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)