Verkopers moeten updates leveren

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
Ingangsdatum: 27 april 2022

Wat is er veranderd?

Verkoopt u slimme apparaten of biedt u een streamingdienst aan? U moet (veiligheids- en software) updates leveren voor apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten of diensten die met het internet zijn verbonden.

Consumenten krijgen bij de aankoop van slimme apparaten zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en digitale horloges recht op software- en beveiligingsupdates. Hetzelfde geldt voor de koop van bijvoorbeeld games of applicaties en streamingdiensten.

Termijn op basis van proportionaliteit

De periode van verplichte updates is op basis van proportionaliteit. Dat betekent wat redelijk is voor een consument en vergelijkbaar is met de manier waarop garantie op aankopen werkt. Een duurder product zal meestal een langere periode van updates krijgen.

Afspraken met fabrikanten en softwareleveranciers

U moet als verkoper of handelaar afspraken maken met bijvoorbeeld de fabrikant of een softwareleverancier die de updates kan leveren.

Dubbele uitdrukkelijkheidstoets

U bent niet verantwoordelijk voor updates als u vooraf aan uw klant meldt dat u geen updates levert. En als de klant dat goed vindt. Deze controle heet de ‘dubbele uitdrukkelijkheidstoets’. In de algemene voorwaarden vertellen dat u geen updates levert is niet voldoende.

Voor wie?

  • verkopers van slimme apparaten
  • aanbieders van streamingdiensten
  • fabrikanten van slimme apparaten
  • softwareleveranciers

Wanneer?

De 'Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud' is ingegaan op 27 april 2022.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1