Verordening ontbossingsvrije producten (EUDR): wat betekent dit voor u?

Gepubliceerd door:
NVWA
NVWA
3 min lezen
English version

Vanaf 30 december 2024 mag u geen producten op de markt brengen die bijdragen aan het verdwijnen of beschadigen van bossen. U moet kunnen laten zien waar uw grondstoffen vandaan komen. Dit geldt ook voor producten waarin grondstoffen zijn verwerkt, zoals chocoladerepen, leer of meubels. Lees wat de nieuwe Europese wet ontbossingsvrije producten (EUDR) voor u betekent.

Wat is EUDR?

De EUDR is een nieuwe Europese wet die klimaatverandering door het verdwijnen en beschadigen van bossen, veroorzaakt door Europese consumptie en productie, moet tegengaan. Vanaf 30 december 2024 moet u kunnen aantonen dat uw product geen schade heeft aangebracht aan het bos. Komt uw product uit een gebied dat na 30 december 2020 ontbost is? Dan mag u het niet op de Europese markt brengen en niet importeren en exporteren.

De EUDR is de opvolger van de EUTR die geldt voor de import van hout en houtproducten.

Welke producten en goederen vallen onder de EUDR?

De EUDR geldt voor 7 grondstoffen:

  • cacao
  • koffie
  • hout
  • soja
  • palmolie
  • rubber
  • rund(vlees)

De EUDR geldt ook voor producten die gemaakt worden met deze grondstoffen. De meeste producten komen uit Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Maar ook uit Afrika komen de nodige producten en Europese producten kunnen ook onder de wet vallen.

Voor wie geldt de EUDR?

De EUDR geldt voor alle importeurs en handelaren die producten of grondstoffen binnen de EU willen importeren, exporteren of produceren. Met als doel om ze in de handel te brengen. De wet geldt voor grote en kleinere ondernemingen en voor eenmanszaken.

Er zit voor MKB-bedrijven wel verschil in de regels waar u zich aan moet houden:

  • Brengt u (importeur) het product voor het eerst op de markt? En hebben deze producten nog geen zorgvuldigheidsverklaring? Dan moet u aan alle eisen voldoen.
  • Brengt u het product niet op de markt. Maar handelt u in het product zonder hier wijzigingen in aan te brengen? Dan hoeft u geen zorgvuldigheidsverklaring te maken. U moet wel belangrijke informatie bijhouden (lees verderop).

Wat betekent de EUDR voor u?

Moet u zich aan de EUDR houden? Dan moet u vanaf 30 december voor iedere zending een zorgvuldigheidsverklaring maken en deze uploaden in TRACES. Dit is een Europees douanesysteem. Zonder deze verklaring mag u geen producten op de Europese markt brengen.

Stelsel van zorgvuldigheidseisen

In de zorgvuldigheidsverklaring zet u gegevens over uw bedrijf en de herkomst van de producten en grondstoffen. Dat heet een stelsel van zorgvuldigheidseisen. De herkomst moet u heel precies kunnen aangeven met een geolocatie. U moet onderzoek doen, risico’s inschatten en maatregelen nemen om de risico’s te beperken. Daarnaast moet u zelf verklaren dat er geen of nauwelijks risico is op ontbossing.

Opzetten stelsel van zorgvuldigheidseisen

Het opzetten van een stelsel van zorgvuldigheidseisen kan veel werk zijn. U kunt hiervoor een bedrijf inhuren dat u hierbij kan helpen. U kunt ook zelf een zorgvuldigheidsstelsel opzetten. U regelt dan tenminste 3 zaken:

  • U verzamelt gegevens over de herkomst van uw product.
  • U voert risicoanalyses uit.
  • U neemt maatregelen.

Lees hier wat u moet doen om straks klaar te zijn voor de EUDR.

Stelsel van zorgvuldigheidseisen actueel houden

Uw stelsel van zorgvuldigheid is niet iets wat u 1 keer maakt en daarna af is. Veranderen de omstandigheden? Dan moet u dit aanpassen. Lees hoe u de EUDR een vast onderdeel maakt van uw bedrijfsvoering.

Neem eventueel maatregelen

Blijkt uit uw onderzoek dat er risico’s zijn in uw productie Dan moet u extra maatregelen nemen. Koop bijvoorbeeld producten die een certificaat hebben. Of doe extra controles op de locatie zelf en houd hier documentatie van bij. U kunt ook iemand inhuren om dat voor u te doen.

Niet verplicht tot het bijhouden van een zorgvuldigheidsstelsel

Hoeft u geen stelsel van zorgvuldigheidseisen bij te houden? Bijvoorbeeld omdat u een MKB-handelaar bent. Of alleen gebruikmaakt van grondstoffen die al op de markt zijn gebracht (check dit in de Regelhulp EUDR). Dan moet u:

  • bijhouden van welke leverancier u uw producten of grondstoffen koopt
  • bijhouden aan wie u verkoopt
  • de referentienummers van de zorgvuldigheidsverklaringen van uw leveranciers doorgeven aan de douane
  • deze documentatie 5 jaar bewaren

Controle door NVWA

U kunt gecontroleerd worden door De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij deze inspecties beoordeelt de NVWA of u aan alle eisen van de EUDR voldoet. De Douane controleert de goederen en de zorgvuldigheidsverklaringen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de NVWA