Eisen aan verpakkingen en verpakkingsmaterialen bij internationaal transport

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
1 min lezen
English version

Gaat u internationaal goederen vervoeren? De verpakking en het verpakkingsmateriaal moeten aan veel eisen voldoen. Per land kunnen de regels en eisen verschillen.

Zorg voor het juiste verpakkingsmateriaal

De eisen voor transportverpakking en verpakkingsmateriaal verschillen soms per land. De vervoerder is meestal aansprakelijk voor schade aan de producten. En eist daarom dat u de producten goed verpakt. Overleg vooraf met de vervoerder of verzender over wat de beste verpakking is.

Voorkom schade met symbolen op verpakkingsmateriaal

Zijn uw goederen kwetsbaar voor schade? Breng dan internationale symbolen op de verpakking aan. Bijvoorbeeld om aan te geven dat het pakket op een speciale manier vervoerd of opgeslagen moet worden. Neem contact op met de vervoerder om hier afspraken over te maken.

Verpakkingsafval en afvalbeheersbijdrage

Er gelden Europese wetten om het verpakkingsafval te verminderen. Lees meer over de eisen in de EU-richtlijn verpakking en verpakkingsafval.

Bent u importeur? En heeft u per jaar meer dan 50.000 kilo verpakkingsafval? Dan moet u een afvalbeheersbijdrage in Nederland betalen.

Verkoopt u producten in een ander EU-land? Bijvoorbeeld via een webshop? Dan bent u soms verantwoordelijk voor het verpakkingsafval in het land van bestemming.

Duurzame verpakkingen

Wilt u duurzamer ondernemen? Gebruik dan milieuvriendelijke verpakkingen. Zoals:

  • verzendverpakkingen van gerecycled materiaal
  • opvulmateriaal van gerecycled materiaal
  • biologisch afbreekbaar opvulmateriaal
  • papieren of kartonnen verzendverpakkingen met een FSC- of PEFC-keurmerk
  • verpakkingen die meerdere keren open- en dichtgemaakt kunnen worden