Dit artikel is gerelateerd aan:

Vrijkomen van woonruimte melden en leegstaande woningen verhuren

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

< 1 min lezen
Als huiseigenaar bent u verplicht bij de gemeente te melden als een woning vrijkomt doordat de huurder vertrekt. In de huisvestingsverordening van de gemeente staat voor welke woningen deze verplichting geldt.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Als huiseigenaar bent u verplicht bij de gemeente te melden als een woning vrijkomt doordat de huurder vertrekt. In de huisvestingsverordening van de gemeente staat voor welke woningen deze verplichting geldt. U kunt bij de melding zelf een nieuwe huurder voor de woning voordragen.

  Vergunning tijdelijke verhuur leegstaande woningen

  Leegstaande woonruimte kunt u tijdelijk verhuren als deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Daarvoor hebt u een vergunning van de gemeente nodig. De vergunning geldt voor maximaal 2 jaar.

  Een pand kraken

  Kraken is verboden en als misdrijf strafbaar. Ook als het pand langer dan 1 jaar leeg staat. In alle gevallen is het onrechtmatig gebruik van een leegstaand pand niet toegestaan. Als eigenaar van een gekraakt pand kunt u aangifte doen bij de politie.

  Leegstand van een pand

  Gemeenten kunnen leegstand van kantoor- en winkelpanden aanpakken. De gemeente kan een leegstandverordening vaststellen met een meldingsplicht voor als u een leegstaand pand heeft. Daarnaast kan de gemeente bepalen dat zij:

  • in overleg met u als eigenaar van het pand een oplossing voor de leegstand zoekt
  • een huurder voordraagt of toewijst
  • een bestuurlijke boete oplegt

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven