Wat is aanbesteden?

Deze informatie is geplaatst door

KVK

± 2 min lezen

Als u producten of diensten wilt leveren aan overheidsorganisaties, dan moet u meestal eerst deelnemen aan een aanbesteding. Dit is een methode waarmee alle geïnteresseerde bedrijven een gelijke kans krijgen om opdrachten uit te voeren. Lees op deze pagina wat u moet weten over aanbesteden.

Een aanbesteding is een manier waarop een overheidsorganisatie bekend maakt dat zij een opdracht wil laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van kantoorartikelen of zonnepanelen. Maar ook diensten zoals marktonderzoek, een communicatieopdracht of het bouwen van een brug.

Waarom aanbesteden?

Door aan te besteden stimuleert de overheid de concurrentie tussen bedrijven. Het is een eerlijke manier om overheidsinkopen te regelen. Alle geïnteresseerde partijen krijgen een gelijke kans om een opdracht uit te voeren. Zowel u als de aanbestedende diensten moeten zich daarbij aan de aanbestedingsregels houden.

TenderNed

TenderNed is het online marktplein voor aanbestedingen van de overheid. Hierop kondigen de rijksoverheid, provincies, gemeenten en publiekrechtelijke instellingen hun opdrachten aan. Op TenderNed vindt u zowel Europese als nationale opdrachten. Na de bekendmaking van de opdracht kunt u reageren en een offerte sturen. De overheidsorganisatie zal uw inschrijving beoordelen op een aantal punten die vooraf vastliggen. Het bedrijf dat de meest passende offerte heeft krijgt de opdracht. Dat heet een gunning. Als u wilt meedoen aan een aanbesteding, dan moet u een aantal stappen volgen.

Op TenderNed vindt u ook aankondigingen van andere aanbestedingsplatforms, dit zijn: Aanbestedingskalender.nl, CTM Solution, Negometrix, Nétive VMS BV, PROACTIS, en The Solutions Factory. Als u op deze opdrachten wilt reageren, dan moet u dat doen via dat platform. U moet daar dan ook een account aanmaken.

Wees zichtbaar voor onderhandse aanbestedingen

Naast de aanbestedingen in TenderNed zijn er ook zogenaamde onderhandse aanbestedingen. Daarbij vraagt een overheidsorganisatie rechtstreeks een of meerdere ondernemers om een offerte uit te brengen. Overheden zoeken hiervoor naar bedrijven in het handelsregister van KVK, maar ook in TenderNed. Registreer uw onderneming daar dus altijd als u zichtbaar wilt zijn voor een eventuele onderhandse aanbesteding.

Boven een drempelbedrag zijn aanbestedingen Europees

Grote opdrachten die boven een bepaald drempelbedrag uitkomen, moeten Europees worden aanbesteed. Dat betekent dat bedrijven uit andere Europese lidstaten kunnen deelnemen aan de aanbesteding. De opdrachten staan dan ook op TED, een Europees platform. Daar kunt u kijken en inschrijven op buitenlandse opdrachten.

Deze informatie is geplaatst door

KVK