Dit artikel is gerelateerd aan:

Strengere regels toegang telecomgegevens

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

< 1 min lezen
Ingangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

De regels rond de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens worden aangescherpt.

  • Straks kunnen telefoniegegevens alleen de volle bewaartermijn van 12 maanden worden geraadpleegd bij (verdenking van) een misdrijf waar een straf van 8 jaar of meer op staat. Bij delicten met een lagere straf kunnen de telefoniegegevens 6 maanden bekeken worden. Nu is dat nog 12 maanden. Voor toegang tot internetgegevens blijft een termijn van 6 maanden gelden.
  • In alle gevallen moet de rechter-commissaris toestemming geven.
  • Telecombedrijven moeten hun gegevens opslaan en verwerken binnen de Europese Unie.
  • Agentschap Telecom krijgt het recht deze gegevens in te zien.

Voor wie?

  • aanbieders van telecommunicatiediensten

Wanneer?

Wanneer de wijziging ingaat, is nog niet bekend. Let op: De Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens is op dit moment niet in werking. Het bewaren van data anders dan voor administratieve doeleinden is een inbreuk op de privacy. U moet de gegevens vernietigen.

U leest meer in de uitspraak van de kortgedingrechter Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking gesteld van 11 maart 2015. De inhoud van dit vonnis wordt betrokken bij het verdere wetsvoorstel.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven