Zzp’er tijdens de coronacrisis: wat kunt u doen?

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Breng uw financiële situatie in kaart

Welke inkomsten verwacht u de komende tijd nog? En welke uitgaven? Als u dit op een rij zet, heeft u inzicht in uw financiële situatie. Misschien kunt u afspraken maken met mensen die nog geld van u krijgen. Bijvoorbeeld dat u later of in delen betaalt. Ook kunt u in gesprek met uw verhuurder voor mogelijke afspraken over de huur. Andersom kunt u kijken of de opdrachtgevers van wie u nog geld krijgt u eerder kunnen betalen.

Lees meer over hoe u uw rekeningen kunt blijven betalen.

U heeft extra geld nodig voor uw dagelijkse kosten

Vraag een aanvulling op uw inkomen aan

Als zelfstandig ondernemer kunt u een tijdelijke aanvulling op uw inkomen aanvragen. De uitkering bedraagt maximaal € 1.500 euro netto per maand. U hoeft deze gift niet terug te betalen. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandigen (Tozo 3) geldt van 1 oktober tot en met 30 juni 2021.

U vraagt deze overbruggingsregeling aan via de website van uw gemeente. Daarvoor heeft u een DigiD en wachtwoord nodig. En uw KVK-nummer, kopie bankafschrift en omzetcijfers. Ontving u voor 1 juni al een uitkering via Tozo? Dan kunt u gebruik maken van een kortere aanvraagprocedure.

Verlenging steunregelingen tot zomer 2021

De regering verlengt de steunregelingen voor bedrijven. Het 3e corona-steunpakket gaat in op 1 oktober en loopt tot de zomer van 2021. Er gelden daarbij wel nieuwe voorwaarden.

U heeft extra geld nodig om uw bedrijf draaiende te houden

Check of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming

Ondernemers in getroffen sectoren kunnen de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan als u een mkb-bedrijf heeft in een getroffen sector (zoals horeca, recreatie, cultuur en evenementen) en u heeft meer dan 30% omzetverlies. De verlenging van de TVL geldt van 1 oktober tot en met 30 juni 2021 en is maximaal € 90.000 voor die periode.

Lees meer over de voorwaarden van de nieuwe TVL-regeling.

Tegemoetkoming aanvragen

U vraagt de TVL aan via RVO.nl. Daarvoor heeft u eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. En uw KVK-nummer, de SBI-code van uw geregistreerde hoofd- of nevenactiviteit en uw bankrekeningnummer. U kunt de TVL per kwartaal aanvragen.

Sluit een lening af bij uw gemeente

De overheid maakt het voor u makkelijker om een lening voor bedrijfskapitaal te krijgen. Met de Tijdelijke overbrugginsregeling zelfstandigen (Tozo) kunt u tot maximaal € 10.157 lenen. U moet deze lening later wel terugbetalen.

Bij de aanvraag voor een lening moet u verklaren dat er bij uw bedrijf geen sprake is van surseance van betaling. Ook mag uw bedrijf niet in een staat van faillissement verkeren.

Lening aanvragen

U vraagt de lening aan via de website van uw gemeente. Daarvoor heeft u een DigiD en wachtwoord nodig. En uw KVK-nummer, kopie bankafschrift en omzetcijfers.

Leen meer geld via uw kredietverstrekker met de BMKB-regeling

Met de BMKB-regeling kunt u meer geld lenen bij uw bank of kredietverstrekker dan normaal. De overheid staat garant voor een deel van uw lening. Zo kunt u de BMKB-regeling gebruiken voor een overbruggingskrediet of om het bedrag dat u rood mag staan te verhogen.

BMKB-lening aanvragen

U vraagt de regeling niet zelf aan. Dit doet uw bank of kredietverstrekker. Neem daarom contact op met uw financier.

U kunt uw aflossing op leningen niet betalen

Stel uw aflossingen bij de bank uit

Heeft u een zakelijke lening bij de bank? Verschillende banken verlenen hun klanten 6 maanden uitstel van aflossing op leningen tot € 2,5 miljoen.

Uitstel aflossingen aanvragen

Vraag aan uw bank wat de afspraken zijn.

Stel uw aflossing bij Qredits uit

Qredits verleent microkredieten aan kleine ondernemers en zzp’ers. Ondernemers die een lening hebben krijgen 6 maanden uitstel van aflossing voor hun lening. Ook verlaagt Qredits over deze periode de rente naar 2%.

Uitstel aanvragen

Neemt contact op met Qredits om uitstel aan te vragen.

U kunt uw schulden niet betalen

Als u tijdelijk uw schulden niet kunt betalen, kunt u bij de rechtbank surseance van betaling vragen. U vraagt daarmee uitstel van betaling voor 1,5 jaar om te voorkomen dat u failliet gaat. Lees meer over het aanvragen van surseance van betaling.

Kunt u uw schulden helemaal niet meer betalen? Maak dan gebruik van een schuldenregeling.

U wilt tijdelijk uw bedrijf pauzeren

Wilt u uw bedrijf tijdelijk stopzetten, omdat u ander werk doet? Bijvoorbeeld in loondienst? Dat kan. U hoeft dan niets te doen. Houd er wel rekening mee dat uw verplichtingen doorlopen. Zoals de btw-aangifte.

Wilt u helemaal stoppen met uw bedrijf? Dan schrijft u zich uit bij KVK en rekent af met de Belastingdienst. Lees meer over Stoppen met uw eenmanszaak.

U wilt uw bedrijf beëindigen en heeft tijdens deze periode geld nodig

Als het al langer slecht gaat met uw onderneming en u denkt dat het verstandiger is om te stoppen, kunt u gebruik maken van de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). U kunt hiermee maximaal 12 maanden een uitkering krijgen voor uw levensonderhoud, terwijl u uw bedrijf beëindigt.

Bijstand aanvragen

Lees over de voorwaarden om bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aan te vragen voor bedrijfsbeëindiging. U vraagt de bijstand voor zelfstandigen aan bij de Sociale Dienst van uw gemeente.

U dreigt failliet te gaan

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Bekijk welke opties u nog meer heeft

In deze tijd ontstaan er veel initiatieven om ondernemers te helpen de coronacrisis door te komen. Check bij uw gemeente en provincie welke mogelijkheden er zijn. Naast overheden zijn er ook andere organisaties met hulpregelingen. Bijvoorbeeld voor zzp’ers in de zorg via de zorgverzekeraars of zorgkantoren. Informeer daarom ook bij uw branchevereniging voor actuele regelingen. Let wel op dat het gebruikmaken van deze regelingen invloed kan hebben op uw aanspraak op overheidsmaatregelen.

Deze informatie is geplaatst door

KVK