Aanbestedingsregels

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 1 min lezen

Gaat u producten, diensten of werken leveren aan de overheid? Dan moet dat via een inkoopopdracht. Dit heet een aanbesteding. De overheid moet zich aan regels houden bij een openbare aanbesteding. Deze regels zorgen ervoor dat alle bedrijven een eerlijke kans krijgen om de inkoopopdracht te winnen. De regels staan in Aanbestedingswet 2012.

Soort inkoopopdrachten

De overheid doet een openbare aanbesteding voor verschillende inkopen. Bijvoorbeeld:

  • producten, zoals kantoorbenodigdheden, interieur, computers en smartphones
  • diensten van bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven en schoonmaakbedrijven
  • werken van bouwkundige en civieltechnische aard, zoals de aanleg van wegen of de bouw van kantoren

Welke overheden moeten openbaar aanbesteden?

Deze overheidsinstanties moeten inkopen via een openbare aanbesteding:

  • Rijksoverheid (ministeries), gemeenten, provincies en waterschappen
  • publiekrechtelijke instellingen, zoals universiteiten en scholen
  • bedrijven uit de speciale sectoren bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven, energiebedrijven, de NS en Schiphol

Wilt u meedoen aan een aanbesteding? Dan moet u zich hiervoor inschrijven.

Gelijke behandeling bij openbaar aanbesteden

De overheid mag volgens de wet geen verschil maken tussen bedrijven die een opdracht voor de overheid willen doen. Alle bedrijven die meedoen aan een aanbesteding krijgen een gelijke behandeling. Ze krijgen ook dezelfde informatie. De eisen voor een aanbesteding moeten in verhouding staan tot de werkzaamheden en de grootte van de opdracht.

Europees aanbesteden

Komt een opdracht boven een bepaald drempelbedrag? Dan moet de overheid Europees aanbesteden. Dat betekent dat ook bedrijven uit andere EU-lidstaten op de aanbesteding kunnen inschrijven. Hoe hoog dit drempelbedrag is, hangt af van de soort opdracht.

Overheidsorganisaties moeten bij een Europese aanbesteding de Common Procurement Vocabulary (CPV) gebruiken. Met dit classificatiesysteem krijgen alle overheidsopdrachten een eigen code. Op de lijst van de CPV-codes kunt u bekijken welke overheidsopdrachten interessant voor u zijn.

Nationale procedures

Is de waarde van de opdracht minder dan de Europese drempelwaarde? Dan zijn de Europese procedures niet verplicht. Er zijn verschillende nationale procedures.

Klachten indienen

Vindt u dat een overheidsorganisatie zich niet aan de aanbestedingsregels houdt? Of vindt u dat u niet goed wordt behandeld? Dan kunt u een klacht indienen bij deze overheidsinstantie. Bent u niet tevreden over de afhandeling van uw klacht? Dan kunt u een klacht indienen bij de Commissie van Aanbestedingsexperts (CvA). Overheidsinstanties kunnen ook een klacht indienen over de bedrijven die meedoen aan een aanbesteding.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1