Over Ondernemersplein

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Belastingdienst
Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
Centraal Bureau voor de Statistiek
2 min lezen

Ondernemersplein is de centrale website van de overheid voor alle ondernemers in Nederland. Hier werken verschillende overheidsorganisaties samen om u te helpen bij het ondernemen. Zoals de Belastingdienst, KVK en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Samen informeren en adviseren zij u over wetten en regels, vergunningen, belastingzaken, subsidies, evenementen en meer. Op Ondernemersplein vindt u al die informatie op één plek.

Wat doet het Ondernemersplein voor u?

Ondernemersplein geeft antwoord op uw ondernemersvragen. U leest onder andere welke regels er gelden in uw situatie. Bijvoorbeeld dat uw product aan bepaalde veiligheidseisen moet voldoen. Of wat u moet doen als u voor het eerst personeel gaat aannemen. Ondernemersplein zet alle informatie op een rij en verwijst u naar de juiste organisatie als u iets moet regelen.

Waarom Ondernemersplein?

Ondernemersplein geeft invulling aan 3 wettelijke opdrachten:

Ondernemers in Nederland en in alle andere landen van de Europese Unie (EU) moeten makkelijk toegang hebben tot de digitale diensten en informatie van de overheid. Elk land in de EU moet daarom een Point of Single Contact hebben, een centrale website met informatie van de overheid. Daarom is in Nederland in 2014 Digitaal Ondernemersplein gelanceerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Ondernemersplein is de website voor Nederlandstalige ondernemers. Business.gov.nl is de Engelstalige website.

Wanneer moet u bij de overheid zijn?

Stel dat u een eigen bedrijf wilt starten. Bijvoorbeeld een webshop of een winkel. Dan moet u uw bedrijf laten inschrijven in het Handelsregister bij KVK. U krijgt met inkomstenbelasting en btw te maken. Daarvoor moet u bij de Belastingdienst zijn. Misschien is er wel startersubsidie voor u. Als u onderneemt moet u altijd wel een keer bij een overheidsinstantie zijn die u verder helpt.

Welke overheidsorganisaties werken mee aan Ondernemersplein?

Een team redacteuren van verschillende overheden werkt samen aan de informatie die op Ondernemersplein staat.

Lees meer over de partners van Digitaal Ondernemersplein. En hoe u partner kunt worden.

Overal hetzelfde antwoord van de overheid

De content die op Ondernemersplein staat, wordt uitgeleverd via een zogenaamde API (Application Programming Interface). Met deze technische koppeling kan de informatie ook automatisch op andere websites worden getoond. We zijn altijd op zoek naar nieuwe afnemers van de API. Zodat ondernemers hetzelfde antwoord van de overheid op steeds meer plaatsen kunnen vinden.

Volg ons via sociale media

Blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe wetten, wetswijzigingen, subsidies en evenementen van de overheid. Volg ons op X (was Twitter), LinkedIn, Instagram of YouTube.

Geef ons uw feedback

Is onze informatie duidelijk en bruikbaar voor u? Of mist u informatie? Ondernemersplein wil graag uw mening of ideeën horen. Laat het ons weten via de knop ‘Feedback’ die onderaan elke pagina staat. De resultaten delen we met de Europese Commissie.

Wij verwijderen persoonsgegevens die in feedback met ons gedeeld worden. Lees meer over hoe wij met uw privacy omgaan.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Ondernemersplein