Ondernemersplein API

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK | Ondernemersplein | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Op Ondernemersplein geeft de overheid ondernemers antwoord op hun vragen. Hier vinden zij antwoordpagina’s en verdiepende artikelen. Maar ook evenementen, ondernemersverhalen, wet- en regelgeving en subsidies. Deze content wordt ook uitgeleverd via een zogenaamde API. Met deze technische koppeling kan de informatie ook automatisch op andere websites worden getoond.

Onze content op uw platform

Heeft u een website of platform voor ondernemers, dan kunt u de informatie van het Ondernemersplein ook daar plaatsen. Automatisch en in uw eigen design. Zodra de API-koppeling is aangelegd zorgen de samenwerkende partners van Ondernemersplein ervoor dat de content wordt geüpdatet. Zodat het altijd volledig, actueel en correct is. U heeft er geen omkijken naar.

Kies wat interessant is voor uw doelgroep

Het is mogelijk alle content af te nemen of een deel ervan. U kiest zelf wat past bij uw doelgroep en de context van uw platform. We hebben verschillende soorten content die kan worden uitgeleverd via de API. Bekijk het actuele aanbodExternal link in de API.

Kosten voor aansluiten op de API

De Ondernemersplein API is gratis. Eventuele kosten die u moet maken voor aanpassingen aan uw eigen systemen (CMS) of onderhoud daarvan zijn voor eigen rekening.

Overzicht van content in de API

Antwoordpagina's

De antwoordpagina’s zijn een soort stappenplannen. Hier vinden ondernemers wat ze moeten weten van de overheid, wat ze moeten regelen en waar ze dat kunnen doen. De situatie van de ondernemer is daarbij steeds het uitgangspunt. Op de antwoordpagina’s linken we naar verdiepende artikelen. Hier worden lastige onderwerpen goed uitgelegd. Ook linken we naar de plek waar ondernemers hun zaken daadwerkelijk kunnen regelen.

Evenementen

Ondernemersplein biedt een overzicht van evenementen en bijeenkomsten voor ondernemers. Deze evenementen zijn afkomstig van onze partners, zoals KVK, de Belastingdienst, en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met onze evenementen-widgetExternal link kunt u de evenementen gefilterd op onderwerp, regio en periode aanbieden op uw site. Zo past het aanbod bij uw doelgroep.

Organiseert uw (non-profit) organisatie zelf ook evenementen voor ondernemers? Neem dan contactExternal link met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden om uw evenementen toe te voegen aan het aanbod op ondernemersplein.

Subsidies

Ondernemersplein biedt ook een overzicht van subsidies en regelingen. Deze kunnen gesorteerd worden op onderwerp, regio en type.

Spelregels bij aansluiten API

De informatie in de API wordt geleverd door de samenwerkende overheid. De partners moeten als afzender herkenbaar zijn

  • Bij ieder artikel moet de auteur verschijnen. Voorbeeld: ‘Deze informatie is geplaatst door de Belastingdienst’.
  • Het samenwerkingsverband Ondernemersplein moet op de pagina genoemd worden. Dit kan met een tekst, of met gebruik van het Ondernemersplein logo. Een link naar ondernemersplein.kvk.nl is optioneel.
  • De content is inhoudelijk afgestemd door de samenwerkende overheden. U mag daaraan niets toevoegen of wijzigen.
  • Om te voorkomen dat zoekmachines de content als ‘dubbel’ zien, moet in de broncode de oorspronkelijke Canonical URL zichtbaar zijn.
  • Ondernemersplein houdt de content actueel en correct. We maken continu aanpassingen. Daarom vragen wij om de content minimaal één keer per 24 uur op te halen of te vernieuwen uit de API. Zo krijgen ondernemers overal hetzelfde juiste antwoord.

Optioneel:

  • Via de API worden relevante ‘Zie ook’ en ‘Wetten en regels’ uitgeleverd. We adviseren die te gebruiken, maar dit is niet verplicht.
  • Via de API worden contactblokken aangeboden met contactinformatie van de overheid.
  • Het staat u vrij om andere elementen te gebruiken in de context van de pagina, zoals aanvullende links of eigen contactblokken aan de zijkant of onderkant van een pagina.

Inzicht in bezoek op Ondernemersplein-content via de API

Om ondernemers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, wisselen we graag inzichten en Analytics uit met onze API-partners. Welke pagina’s worden het meest bekeken, waar haken bezoekers af? Met deze data kunnen we samen signaleren welke vragen ondernemers hebben. Vervolgens kunnen we onze content verbeteren, en zorgen we voor een steeds beter aanbod vanuit de samenwerkende overheidspartners via de Ondernemersplein API.

Mogelijk heeft Ondernemersplein ook gebruikersinzichten die voor uw organisatie van belang kunnen zijn. We maken daarom graag een afspraak om samen de gebruikersbehoefte zo helder mogelijk te krijgen.

Technische achtergronden bij de API

Onze API levert content uit in JSON-formaat. Het verschilt per content managementsysteem (CMS) hoe de aansluiting op de API werkt. Het is mogelijk een directe verbinding te maken, of om alle content eerst in te laden in uw eigen CMS. Met de meegeleverde content-id’s is het mogelijk om ook dieperliggende informatie op uw eigen portaal te ontsluiten. Neem contactExternal link met ons op bij vragen over deze koppeling.

Testen met Swagger interface

Queries op de API kunnen worden getest via onze Swagger interfaceExternal link.

Versionering Ondernemersplein API

Op de changelog pagina is informatie beschikbaar over versionering van de ondernemersplein API. Hier vindt u een overzicht van de wijzigingen per versie en de datum wanneer deze is gewijzigd.

Contact

Heeft u interesse in ons aanbod of heeft u vragen? Neem dan contact op per mail: redactie@ondernemersplein.nlExternal link.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK
Ondernemersplein
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland