MenuZoekenZoekenHomeCorona

Belastingschuld afbetalen met een betalingsregeling van de Belastingdienst

Deze informatie is geplaatst door:BelastingdienstBelastingdienst± 2 min lezen

Tot 1 april 2022 kon u vanwege corona bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor verschillende belastingen. Heeft u bijzonder uitstel gekregen? U moet sinds 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan. Soms kunt u een versoepeling hiervoor aanvragen, zoals een betaalpauze.

Belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling vanwege corona

U heeft vanwege de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling gekregen. Bijvoorbeeld voor uw omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De belastingen die u nog niet betaald heeft, vormen samen uw belastingschuld. U moet een belastingschuld altijd aflossen.

Betalingsregeling: uw belastingschuld aflossen in 5 jaar

U krijgt 60 maanden (5 jaar) de tijd om uw belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling af te lossen: van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027. U betaalt dan elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst via de betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel.

Versoepeling betalingsregeling

De betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel is versoepeld. Daardoor kunt u vragen om een aanpassing van uw betalingsregeling. U heeft 3 opties, die u ook kunt combineren:

  • Vraag één keer een betaalpauze aan van maximaal 6 maanden of 2 kwartalen achter elkaar.
  • Betaal per kwartaal in plaats van per maand.
  • Betaal uw belastingschuld af in maximaal 7 jaar (84 maanden) in plaats van 5 jaar (60 maanden). Dit kan alleen bij een betalingsregeling voor minimaal € 10.000.

U moet voor elke aanpassing voldoen aan voorwaarden. Lees meer over het aanpassen van de betalingsregeling, de voorwaarden en de gevolgen op Belastingdienst.nl.

Video Versoepeling betalingsregeling

In deze video ziet u een uitleg van de versoepelingen.

Door uw cookie-instellingen kunt u deze video niet bekijken. Wilt u toch kijken? of bekijk de video op YouTube.Lees meer over ons cookiebeleid

Uw persoonlijke betalingsregeling

U ontving in 2022 brieven van de Belastingdienst met informatie over uw betalingsregeling. In deze brieven vindt u onder andere een totaaloverzicht van uw belastingschuld en het maandbedrag van de betalingsregeling.

Loopt u achter met het betalen van uw coronabelastingschuld? Dan krijgt u hierover vanaf maart 2023 bericht van de Belastingdienst.

Extra aflossen: bespaar invorderingsrente

U kunt extra afbetalen tijdens de looptijd van uw betalingsregeling. U betaalt dan in totaal minder invorderingsrente over uw schuld. De invorderingsrente is tijdelijk lager, maar gaat in stappen omhoog.

Betalingsregeling teveel ontvangen toeslagen

Moet u teveel ontvangen toeslagen terugbetalen via een betalingsregeling? En heeft u problemen met terugbetalen? Het is mogelijk om een persoonlijke betalingsregeling aan te vragen.

Invorderingsrente

Als u een aanslag niet op tijd heeft betaald, moet u invorderingsrente betalen. Ook als u bijzonder uitstel heeft gekregen. De invorderingsrente was tot en met 30 juni 2022 verlaagd naar 0,01% en gaat in stappen terug naar het oude niveau. Tot 4% op 1 januari 2024. De rente wordt meegenomen in uw maandbedrag.

Belastingrente voor vennootschapsbelasting

U betaalt belastingrente voor de vennootschapsbelasting als de Belastingdienst een aanslag niet op tijd kan vaststellen. Bijvoorbeeld doordat u te laat of voor een onjuist bedrag aangifte heeft gedaan voor uw vennootschap. Deze rente was tijdelijk verlaagd naar 4%, maar is weer 8%.

Belastingschuld inzien

U kunt uw belastingschuld opvragen via de BelastingTelefoon (0800 – 0543). Of u kunt een overzicht van uw belastingschuld op laten vragen door uw fiscaal adviseur. U ontvangt het schuldenoverzicht dan per post of in uw Berichtenbox.

Naar boven