Belastingschuld na corona afbetalen met een betalingsregeling

Gepubliceerd door:
Belastingdienst
Belastingdienst
2 min lezen
English version

Heeft u bijzonder uitstel van betaling vanwege corona gekregen? U moet sinds 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. Lees verder over wat de betalingsregeling voor u betekent.

Belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling vanwege corona

U heeft vanwege de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling gekregen. Bijvoorbeeld voor uw omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting of invorderingsrente. De belastingen die u nog niet betaald heeft, vormen samen uw belastingschuld. U moet een belastingschuld altijd aflossen.

Betalingsregeling: uw belastingschuld aflossen in 5 jaar

U heeft 60 maanden (5 jaar) de tijd gekregen om uw belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling af te lossen: van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027. U betaalt elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst.

Achterstand bij betalingsregeling

Loopt u achter met terugbetalen van uw coronaschuld? Of betaalt u nieuwe schulden aan de Belastingdienst niet? De Belastingdienst kan uw betalingsregeling dan intrekken.

Versoepeling betalingsregeling

Heeft u problemen met het afbetalen van uw belastingschuld? Dan kunt u vragen om versoepeling van uw betalingsregeling. U heeft 3 opties, die u ook kunt combineren:

  • Vraag één keer een betaalpauze aan van maximaal 6 maanden of 2 kwartalen achter elkaar.
  • Betaal per kwartaal in plaats van per maand.
  • Betaal uw belastingschuld af in maximaal 7 jaar (84 maanden) in plaats van 5 jaar (60 maanden). Dit kan alleen bij een openstaande belastingschuld van minimaal € 10.000.

U moet voor elke aanpassing voldoen aan voorwaarden. Lees meer over het aanpassen van de betalingsregeling, de voorwaarden en de gevolgen op Belastingdienst.nl.

Belastingschuld inzien

Er zijn een paar manieren waarop u erachter kunt komen wat uw schuld bij de Belastingdienst is. En hoeveel u al heeft afbetaald.

  1. U ontvangt sinds juni 2023 elke 3 maanden een brief van de Belastingdienst met informatie over uw betalingsregeling. Daarin staat een totaaloverzicht van uw belastingschuld en het maandbedrag van de betalingsregeling.
  2. U kunt uw belastingschuld opvragen via de BelastingTelefoon (0800 – 0543).
  3. U kunt een overzicht van uw belastingschuld op laten vragen door uw belastingadviseur. U ontvangt het schuldenoverzicht dan per post of in uw Berichtenbox.

Heeft u meer schulden?

Misschien kunt u een saneringsakkoord afsluiten. U spreekt dan met al uw schuldeisers af dat u maar een deel van uw s chulden betaalt. De Belastingdienst werkt hier ook aan mee. Lees meer over een saneringsakkoord op Belastingdienst.nl.

Extra aflossen: bespaar invorderingsrente

U kunt extra afbetalen tijdens de looptijd van uw betalingsregeling. U betaalt dan in totaal minder invorderingsrente over uw schuld. De invorderingsrente was tijdelijk lager en is nu weer op het oude niveau van 4%.

Betalingsregeling teveel ontvangen toeslagen

Moet u teveel ontvangen toeslagen terugbetalen via een betalingsregeling? En heeft u problemen met terugbetalen? Het is mogelijk om een persoonlijke betalingsregeling aan te vragen.

Invorderingsrente

Als u een aanslag niet op tijd betaalt, moet u invorderingsrente betalen. Ook als u bijzonder uitstel heeft gekregen. De invorderingsrente was tijdelijk verlaagd en is daarna weer stap voor stap gestegen. Sinds 1 januari 2024 is de invorderingsrente weer 4%. De rente zit verwerkt in uw maandbedrag.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst