Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Free sale certificate (FSC) aanvragen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish version

Exporteert u goederen naar landen buiten de EU/EER? Dan heeft u misschien een free sale certificate (FSC) nodig.

Wat is een free sale certificate (FSC)?

De FSC is een exportverklaring waarin staat dat de producten die in de exportverklaring aan de EU-regels voldoen en dat u die producten binnen Europa mag verhandelen.

Wanneer is een FSC verplicht?

Een FSC is verplicht voor het exporteren van:

  • levensmiddelen
  • non-foodproducten
  • diervoeders
  • farmaceutische producten
  • medische hulpmiddelen
  • gewasbeschermingsmiddelen
  • biociden

In de portal Access2Markets van de Europese Unie kunt u controleren of een FSC verplicht is bij export. Lees hoe u met de portal kunt werken bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Een FSC aanvragen

In Nederland kunt u een FSC aanvragen bij een aantal organisaties:

Diervoeders, levensmiddelen en non-foodproducten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan een certificaat voor diervoeders of een exportverklaring voor levensmiddelen en non-foodproducten afgeven.

Exportcertificaat farmaceutische producten

U kunt een exportcertificaat (CPP) voor farmaceutische producten aanvragen bij Farmatec. Hiermee verklaart u dat u de vereiste vergunningen heeft voor een farmaceutisch product.

Exportverklaring medische hulpmiddelen

U kunt een exportverklaring voor medische hulpmiddelen aanvragen bij Farmatec. Bij uw aanvraag voor de exportverklaring moet u een aantal documenten toesturen.

Exportverklaring gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) kan een exportverklaring voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden afgeven. Deze exportverklaring zegt dat het middel is toegelaten of geregistreerd voor de toepassing(en) in de verklaring. U mag het middel voor die toepassingen vrij verkopen in Nederland.

Naar boven