Free sale certificate (FSC) aanvragen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

Exporteert u goederen naar landen buiten de EU/EER? Dan heeft u mogelijk een certificaat van vrije verkoop (free sale certificate, FSC) nodig. In de portal Access2Markets van de Europese Unie controleert u of een free sale certificate verplicht is bij export.

Wat is een free sale certificate FSC ?

Een free sale certificate is een exportverklaring. In de verklaring staat dat de vermelde producten binnen Europe vrij verhandelbaar zijn. En dat de producten voldoen aan de EU-regelgeving.

U moet een free sale certificate aanvragen voor bijvoorbeeld:

  • levensmiddelen
  • non-foodproducten
  • diervoeders
  • farmaceutische producten
  • medische hulpmiddelen
  • gewasbeschermingsmiddelen
  • biociden

Free sale certificate aanvragen

In Nederland kunt u free sale certificaten aanvragen bij een aantal organisaties, zoals:

Diervoeders, levensmiddelen en non-foodproducten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan een certificaat voor diervoeders of een exportverklaring voor levensmiddelen en non-foodproducten afgeven.

Exportcertificaat farmaceutische producten

Voor farmaceutische producten kunt u bij Farmatec een exportcertificaat (CPP) aanvragen. Hiermee verklaart u dat u de vereiste vergunningen heeft voor een farmaceutisch product.

Exportverklaring medische hulpmiddelen

Farmatec kan ook een exportverklaring voor medische hulpmiddelen afgeven. Bij uw aanvraag voor de exportverklaring moet u een aantal documenten toesturen.

Exportverklaring gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) kan een exportverklaring voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden afgeven. Hierin bevestigt het Ctgb dat het middel voor de aangegeven toepassing(en) is toegelaten of geregistreerd. U mag het middel voor die toepassingen vrij verkopen in Nederland.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1