Zoeken

Depositogarantiestelsel bij faillissement van uw bank

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 1 min lezen

Is uw bank failliet gegaan? Dan kunt u het geld dat op uw rekening staat vergoed krijgen via Nederlandse Depositogarantie van De Nederlandsche Bank (DNB). Het depositogarantiestelsel beschermt uw geld tot € 100.000.

Wat is het depositogarantiestelsel?

Het depositogarantiestelsel, de Nederlandse Depositogarantie, beschermt het geld op uw rekeningen bij Nederlandse banken. Dit geldt voor persoonlijke en zakelijke rekeningen. Als uw bank failliet gaat, dan zorgt De Nederlandsche Bank ervoor dat u uw geld terugkrijgt. U bent beschermd tot € 100.000 per persoon, per bank. Dit geldt niet voor alle financiële producten, wel voor vrijwel alle spaarrekeningen, lopende rekeningen en termijndeposito’s. En u moet voldoen aan de voorwaarden.

Voorwaarden depositogarantie

Er zijn 3 voorwaarden waaraan u moet voldoen:

  • Uw bank valt onder de Nederlandse Depositogarantie.
  • Uw zakelijke bankrekening valt onder de Nederlandse Depositogarantie.
  • U bent de rekeninghouder.

Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?

Alle banken met een Nederlandse bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel, u kunt uw bank opzoeken in het Register Nederlandse Depositogarantie.

Depositogarantiestelsel bij een zakelijke rekening

Bij zakelijke rekeningen hangt het maximale bedrag dat u terugkrijgt af van de vorm van uw onderneming.

Heeft u een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid? Bijvoorbeeld een eenmanszaak. Dan wordt het geld van uw zakelijke rekening opgeteld bij uw privérekening van dezelfde bank. Van het totaalbedrag krijgt u tot € 100.000 vergoed.

Heeft uw organisatie een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid? U heeft bijvoorbeeld een stichting of een besloten vennootschap (bv). Dan is de zakelijke rekening van uw organisatie apart van uw privérekening beschermd. Ook als deze rekeningen bij dezelfde bank staan. Voor elke rekening krijgt u een vergoeding tot € 100.000.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1