Als u een evenement wilt organiseren, dan moet u in veel gevallen een vergunning aanvragen. Dit kunt u online controleren met de vergunningscheck.
Vrijstellingen
Voor een aantal kleine(re) evenementen heeft u geen vergunning nodig en zijn er alleen algemene voorschriften van toepassing.Deze vrijstelling geldt voor:
- incidentele sportevenementen tot max. 100 bezoekers/deelnemers
- muzikale rondgangen, serenades en optochten tot max. 100 deelnemers
- straatmuziek en straattheater
- buurt- wijk- en straatfeesten tot max. 100 personen
- wandel- en fietstochten tot max. 100 deelnemers
- eendaagse fancyfairs en rommelmarkten tot max. 100 bezoekers
Voor deze kleine(re) evenementen gelden – voor zover van toepassing - de volgende algemene voorschriften:
- de organisatie draagt zorg voor voldoende begeleiding en toezicht tijdens het evenement
- de doorgang van eventueel noodverkeer mag op geen enkele wijze worden belemmerd
- de organisator dient alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen te treffen om de veiligheid van het publiek en de deelnemers te waarborgen
- bij het gebruik van geluidsapparatuur mag de geluidsbelasting op de gevel van omliggende woningen niet meer dan 55 dB(A) bedragen
- alle aanwijzingen en/of bevelen van de politie en/of gemeentelijke toezichthouders moeten stipt en onmiddellijk worden opgevolgd
- de organisator dient alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat derden dan wel de gemeente schade lijden
- eventuele schade aan gemeentelijke eigendommen komt voor rekening van de organisator
Voor alle andere evenementen moet u een vergunning aanvragen.
Hoe groter het evenement, hoe eerder u hiervoor de aanvraag moet indienen. Voor kleinere evenementen (tot 1000 bezoekers en/of deelnemers) geldt een termijn van 8 weken en voor grotere evenementen 12 tot 16 weken.
U betaalt kosten voor de aanvraag van een evenementenvergunning. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.
Afhankelijk van de omvang van het evenement krijgt u binnen 6 tot 8 weken bericht. Bij grote(re) evenementen kan de behandelingstermijn wat langer zijn.
In principe worden alle vergunningsaanvragen voor evenementen gepubliceerd. Derden belanghebbenden zoals bijvoorbeeld omwonenden hebben dan de mogelijkheid om hun zienswijze op de vergunningsaanvraag naar voren te brengen. In de regel wordt hiervoor een termijn van 2 weken gehanteerd.
De ingediende zienswijzen worden betrokken bij de beslissing op de vergunnings-aanvraag.
Tegen de verleende vergunning kunnen belanghebbenden vervolgens bezwaar indienen. Hiervoor staat een termijn van 6 weken na bekendmaking van het besluit.
Het bezwaarschrift wordt behandeld door de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Deze commissie brengt een advies uit aan het bevoegde bestuursorgaan (de burgemeester) die vervolgens een beslissing op het bezwaar moet nemen.