HomeEvenementen

Handelsmissie Maakindustrie & Nearshoring naar Mexico

Deze missie is opgezet voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in een productieketen (tier 1, 2, 3 of 4). Het missieprogramma biedt u volop de mogelijkheid om te netwerken. Bijvoorbeeld met mogelijke samenwerkingspartners, afnemers of opdrachtgevers. Ook kunt u uw marktkansen onderzoeken op de Mexicaanse markt.

Kansen in Mexico voor productie en nearshoring

Mexico is hét nearshoringland voor de VS. Vooral sinds de coronapandemie de kracht van verkorte productieketens heeft laten zien. Daarom is de grote Mexicaanse markt interessant voor Nederlandse bedrijven die aan de VS leveren. Daarnaast hebben Europese producten een goede naam in Mexico. Stakeholders op hoog niveau, zoals directeuren, hebben vaak interesse in samenwerking met Nederlandse bedrijven.

Voordelen van Mexico als nearshoringlocatie voor productie:

 • De lonen zijn concurrerend.
 • Het vrijhandelsakkoord (USMCA) tussen Mexico, de VS en Canada biedt veel kansen voor productie. Zo heeft de automotive-industrie in Mexico voordeel van subsidies uit de Inflation Reduction Act (VS).
 • De logistieke infrastructuur is verbeterd.
 • Er is vraag naar toeleveranciers in de sectoren ruimtevaart, automotive, en elektrische en medische apparatuur.

Kansen in Mexico voor automotive

Mexico is een snelgroeiende markt voor productie en assemblage van voertuigen. In deze sectoren gaat jaarlijks miljarden om. Het land biedt meerdere kansen voor Nederlandse bedrijven die zich richten op kwaliteit:

 • Grote automerken die in Mexico produceren, vinden innovatie en ontwerp belangrijker dan lage kosten. Zij willen luxe hightechauto's maken die meer winst opleveren.
 • De autoproductie in Mexico groeit hard. Daarom is er veel vraag naar deskundigheid.
 • De sector stemt productie van (elektrische) voertuigen af op de Amerikaanse wet. Duurzaamheid krijgt veel aandacht (regelgeving Californië).

Voor wie?

Deze handelsmissie staat open voor Nederlandse bedrijven die:

 • actief zijn in de maakindustrie of in de automotive sector, met de VS of Canada als afzetmarkt;
 • een productielocatie in Mexico zoeken, om zo kosten te verlagen en hun Amerikaanse afzetmarkt uit te breiden naar Mexico;
 • actief zijn in de toeleveringsketen van andere sectoren, zoals de ruimtevaart, waterstof en elektrische of medische apparatuur.

Waarom deelnemen?

Als u meedoet aan deze missie kunt u:

 • inzicht krijgen in marktkansen in Mexico;
 • uw bedrijf presenteren aan bezoekers van het evenement Supply Chain Nearshoring Summit in Queretaro;
 • contact leggen met nieuwe samenwerkingspartners en klanten;
 • informatie krijgen om uw exportplan te verbeteren;
 • in samenwerking met de Nederlandse overheid toegang krijgen tot de Mexicaanse markt.

Conceptprogramma

Hieronder vindt u het voorlopige programma. Wij maken het programma definitief en op maat op basis van de deelnemers en hun behoeften.

Deelname en kosten

Deelnemen kost € 500 exclusief btw, per organisatie. Voor dit bedrag mogen 2 personen deelnemen. Voor iedere extra persoon betaalt u € 250 exclusief btw.

De prijs is inclusief deelname aan gezamenlijke programmaonderdelen, gezamenlijk lokaal vervoer en lokale ondersteuning door de organisatie.

U kunt tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren. Na die datum brengen wij u het hele deelnemersbijdrage in rekening. Lees ook de andere voorwaarden voor deelname aan handelsmissies.

Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is niet aansprakelijk voor eventuele annuleringskosten.

Aanmelden

Meld u aan voor deze handelsmissie Maakindustrie & Nearshoring naar Mexico. Dit kan tot uiterlijk 15 september.

Meld u aan

Deelnemers moeten passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze handelsmissie. Aanmelding en automatische ontvangstbevestiging daarvan betekent daarom niet automatisch toelating tot de handelsmissie. Na sluiting van de aanmeldperiode stuurt de projectmanager u een definitieve bevestiging van uw deelname.

Bent u een ondernemende vrouw met internationale ambities? De overheid zet zich in voor meer diversiteit en moedigt daarom ook specifiek vrouwelijke ondernemers aan om internationaal te ondernemen. Dat doet zij via de campagne Groei over Grenzen. Bedrijven die internationaal zakendoen zijn namelijk productiever, innovatiever en succesvoller. Door mee te gaan met deze missie breidt u uw netwerk uit en vergroot u uw internationale kansen.

Go/no-gobeslissing

De organisatie besluit op 30 september 2024 of de missie doorgaat. Wij besluiten dit op basis van het aantal deelnemers. Wij adviseren niet te wachten met aanmelden tot eind september: hoe eerder u aanmeldt, hoe beter we maatwerk kunnen leveren op basis van uw behoeften.

Organisatie

RVO organiseert deze missie samen met het Netherlands Business Support Office (NBSO) en de Nederlandse ambassade in Mexico. Dit alles in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Naleving van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan deze missie.

Overmachtsclausule

Internationale ontwikkelingen zoals pandemieën, klimaat en daarmee samenhangende (reis)beperkingen kunnen het reisadvies beïnvloeden.

Als het reisadvies verandert tijdens de voorbereiding op deze missie, en dat gevolgen heeft voor de organisatie, kunnen wij besluiten de missie uit te stellen of te annuleren. Daar informeren wij deelnemers direct over. In dat geval rekenen wij geen deelnemerskosten. Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen risico.

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Lowina Broens, Business Development Manager Mexico voor RVOE: Lowina.broens@rvo.nlT: +31 6 5247 1103

Steven Büter, Chief Representative voor Netherlands Business Support Office (NBSO) MexicoE: steven@nbsomexico.comT:+52 442 3567 160

Peter Koenderink, Deputy Representatative voor Netherlands Business Support Office (NBSO) MexicoE: peter@nbsomexico.comT: +52 442 1684 507