Innovatiemissie Egypte: innovatieve klimaat- en waterslimme oplossingen voor de open teelt
Werkt u als ondernemer of onderzoeker aan innovatieve klimaat- en waterslimme oplossingen voor de landbouwsector? Bent u op zoek naar mogelijkheden voor samenwerking met Egyptische agri-bedrijven of kennisinstellingen? Neem dan deel aan deze innovatiemissie naar Egypte.
Details
- Zo 18 – do 22 mei 2025Caïro, Egypte
Deelname informatie
- Kosten: € 250 per persoon, exclusief btw
- Aanmelden: uiterlijk 28 februari 2025
- Voertaal: Engels
Voor wie?
De missie is bedoeld voor ondernemers of onderzoekers op het gebied van:
- waterbeheer en irrigatietechnologieën: innovaties die gericht zijn op efficiënt watergebruik.
- precisielandbouw en data-gedreven oplossingen: toepassingen van Artificial Intelligence (AI) en Big Data om productiviteit en efficiëntie te verhogen.
- robotisering en automatisering in de landbouw: denk aan technologieën voor onkruidbestrijding (weeding) en oogsttechnieken (harvest technology).
- klimaatbestendige landbouwpraktijken: oplossingen die landbouw aanpassen aan extreme weersomstandigheden.
- gekoelde ketenontwikkeling: verminderen van voedselverliezen door verbeterde binnenlandse gekoelde logistiek, temperatuurmonitoring en energie-efficiëntie.
Waarom deelnemen?
Bent u actief binnen één of meer van deze gebieden? Meld u dan vooral aan. Deze missie biedt u unieke mogelijkheden om samen te werken met Egyptische agri-bedrijven, uw activiteiten internationaal uit te breiden en bij te dragen aan duurzame innovatie. Deze missie biedt u de kans om:
- inzicht te krijgen in de uitdagingen en (markt)kansen van de Egyptische landbouwsector.
- best practices uit te wisselen met Egyptische bedrijven en kennisinstellingen met focus op klimaat- en waterslimme landbouw.
- samenwerkingsmogelijkheden te verkennen op het gebied van onderzoek en (technologie/kennis-)ontwikkeling.
- innovatieve Nederlandse kennis en technologie te koppelen aan Egyptische behoeften.
Programma (concept)
Het programma voor deze missie is in ontwikkeling. De volgende onderdelen komen in ieder geval terug in het programma:
- Welkomstbijeenkomst: deelnemers worden ontvangen op de Nederlandse ambassade in Caïro. Dan volgt een briefing over (Nederlandse en internationale) financiële en R&D-instrumenten, waarbij ook de aanwezigheid van de World Bank of FAO verwacht wordt.
- Bezoeken aan toonaangevende bedrijven: u krijgt een rondleiding bij vooraanstaande Egyptische bedrijven uit de agri-businesssector met een focus op waterbeheer, precisielandbouw en innovatieve technologieën. Een goed voorbeeld van zo'n bedrijf is Dakahlia.
- Bezoeken aan kennisinstellingen: u heeft de mogelijkheid om academische samenwerking te verkennen tijdens bezoeken aan instellingen, zoals het Soil Water & Environment Research Institute (SWERI) en Nile University.
- Workshop en (light) matchmaking: u neemt deel aan een interactieve sessie met Egyptische partners om samenwerking te bevorderen, waaronder start-ups en grote agri-bedrijven.
- Netwerkgelegenheden: op verschillende momenten kunt u contacten leggen en samenwerkingsmogelijkheden verder bespreken.
Eind maart vindt een online/hybride workshop plaats, waar deelnemers de kans krijgen om hun activiteiten en interesses te presenteren aan een zorgvuldig geselecteerde groep Egyptische bedrijven en instellingen.
Kosten
De deelnamekosten zijn € 250 per persoon exclusief btw. De kosten zijn inclusief programma, transfers van en naar de programmaonderdelen en lunch en diners volgens het programma. De reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.
Aanmelden
Wilt u deelnemen aan deze innovatiemissie? Vul dan uiterlijk 28 februari 2025 het online aanmeldformulier in. Definitieve deelname hangt af van de beschikbare plekken én hoe goed uw activiteiten aansluiten bij de doelen van deze missie.
Meer weten?
Heeft u vragen over deze missie? Of zoekt u meer informatie over samenwerkingsmogelijkheden? Neem dan contact op met Bert van der Heide, adviseur internationale innovatie agri-food via:
- M: 06 2937 1209
Of stuur een e-mail naar innovatiemissies@rvo.nl.
Achtergrondinformatie over Egypte
Waarom Egypte?
Egypte is een land vol uitdagingen én kansen voor de landbouwsector. Aan de ene kant kampt het land met ingewikkelde problemen, zoals verzilting, watertekort en hoge temperaturen. Aan de andere kant biedt het een snelgroeiende landbouwsector die steeds meer gebruikmaakt van technologie en innovatie om deze uitdagingen aan te pakken. De Egyptische agri-business-sector toonde duidelijke interesse in geavanceerde technologieën en toepassingen rond waterbeheer, precisielandbouw, gekoelde keten, robotisering en toepassingen van kunstmatige intelligentie.
De innovatieagenda in de Egyptische landbouwsector wordt voornamelijk bepaald door de private sector, met een sterke focus op exportgedreven bedrijven die investeren in technologie en data-gedreven oplossingen. Grootschalige familiebedrijven hebben een leidende rol, omdat ze de middelen en drijfveren hebben om te innoveren. Dit is vooral gericht op internationale markten, zoals Europa en het Midden-Oosten. Egypte heeft ook een sterke handelsrelatie met Nederland. Een toenemend aantal Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen is actief in de regio.
Agrarische spelers in beeld
De Nederlandse Ambassade in Caïro heeft een uitgebreid netwerk onder de grote agro-spelers. Van de grootste bedrijven (meer dan 10.000 hectare) zijn er 15 actief betrokken in projecten van de ambassade. Op deze bedrijven ligt in deze missie dan ook vooral de focus. Deze bedrijven produceren meerdere producten (en hebben vaak ook niet-tuinbouw gerelateerde bedrijfstakken), hebben volledig beheer over de eigen (export)keten en hebben soms een eigen R&D-afdeling. De bedrijven beslaan het volledige tuinbouw- en akkerbouw productassortiment, met nadruk op de grotere productgroepen, zoals: citrus, dadel, ui, tomaat, suiker, graan en aardappel. Ook is er een sterke groei van zachtfruit, zoals aardbeien en bessen. Meer algemene cijfers en informatie vindt u in de Country Profile Egypt.
Kenmerkend voor de bedrijven is dat het meestal 2e of 3e generatie familiebedrijven zijn en het (meerkoppig) management meestal westers is opgeleid. De meeste bedrijven werken direct samen met Nederlandse importeurs en/of toeleveranciers (techniek, zaad en pootgoed). Zij zijn daarom bekend met innovatiekracht, kennisbasis en werkwijze van het Nederlandse onderzoeks- en bedrijfsleven. De bedrijven staan open voor gezamenlijke R&D en doorontwikkeling van kennis en technologie. Daarnaast heeft de ambassade een netwerk van 50 Egyptische technologieontwikkelaars die in de scale-up-fase zitten (meer dan 5 fte) en actief zijn in de sectoren van tuinbouw toelevering. De bedrijven in dit scale-up-netwerk ontvangen coaching vanuit Nederland. Deze bedrijven zijn daardoor goed bekend met de Nederlandse tuinbouwsector, staan open voor samenwerking en zijn mogelijk een goede partner in verdere R&D.