Kennisevenement: op weg naar een klimaatneutraal energiesysteem

Werkt u aan de overgang van fossiele energie naar duurzame energie (energietransitie), in het bedrijfsleven, beleid of onderzoek? Ontdek de invloed van de Nederlandse deelname aan de internationale 'Technology Collaboration Programmes (TCP's)'. Vergroot uw netwerk en krijg meer kennis en inzicht in internationale samenwerkingen en projecten.

Details

  • Di 10 dec 2024
    12:00–17:30
    Philips Stadion
    Frederiklaan 10a
    5616 NH
    Eindhoven

Deelname informatie

Deelname is gratis

Voor wie?

Deze bijeenkomst is voor ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers die zich bezighouden met de energietransitie. U ontdekt hoe de programma’s van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) aansluiten op onze nationale ontwikkelingen. Bovendien is dit het moment om uw eigen ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen met anderen.

Programma

In het programma van deze middag zijn sommige sessies in het Engels.

  • 12:00 - 13:15 hour (CET)Netwerklunch met informatiemarkt
  • 13:15 - 14:45 hour (CET)Gezamenlijke sessie
  • 15:00 - 16:30 hour (CET)Break-outsessies
  • 16:30 - 17:30 hour (CET)Netwerkborrel

De gezamenlijke sessie

We blikken terug op 50 jaar IEA en de wereldwijde invloed ervan. En we kijken vooruit naar de toekomst. Experts nemen u mee in een paneldiscussie over de kansen en uitdagingen van de energietransitie.

De breakout-sessies

Dit zijn sessies waarvoor u zich apart opgeeft. U kunt bij uw aanmelding kiezen uit 6 onderwerpen:

Energieopslag

In deze sessie gaat het om de TCP's:

  • Energy Storage
  • Hydrogen
  • Geothermal

We belichten verschillende opslagmethoden, zoals warmte, waterstof (moleculen) en elektriciteit.We gebruiken daarbij voorbeelden uit het werk binnen deze TCP’s, zoals 'Taak 42 Underground Hydrogen Storage' van de TCP Hydrogen, ‘Taak 45 Accelerating the Uptake of Large Thermal Energy Storages’ van TCP Energy Storage en de Heating & Cooling-werkgroep van TCP Geothermal. Daarnaast gaan we met u in gesprek over de rol van energieopslag in het toekomstige energiesysteem en de laatste beleidsontwikkelingen, zoals de routekaart voor energieopslag.

Plannen voor toekomstige elektricitieitssystemen met duurzame bronnen

In deze sessie gaat het om de TCP's:

  • International Smart Grid Action Network (ISGAN)
  • Photovoltaic Power Systems (PVPS)
  • Wind

We bespreken de uitdagingen en kansen bij de grootschalige integratie van duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. En hoe we een betrouwbaar en flexibel systeem kunnen opbouwen voor een klimaatneutraal Nederland in 2050. Hierbij komt onder andere het Lighthouse-project van ISGAN aan bod. En 'Taak 53 Wind Energy Economics' van de TCP Wind.

Elektrificatie in de industrie

In deze sessie gaat het om de TCP's:

  • Industrial Energy-Related Technologies and Systems (IETS)
  • Heat Pumping Technologies (HPT)

We bespreken de rol van elektrificatie in de industrie, met bijzondere aandacht voor industriële hogetemperatuur-warmtepompen. Ontdek hoe deze technologieën helpen bij de elektrificatie van industriële processen en de versnelling van de energietransitie. Ga met ons in gesprek hierover.

Financieringsmogelijkheden in warmte- en koude-netten

In deze sessie gaat het om de TCP's:

  • Solar Heating and Cooling (SHC)
  • District Heating and Cooling (DHC)
  • Cities

In deze breakout-sessie bespreken we financieringsmogelijkheden voor warmte- en koudenetwerken, ondersteund door inzichten uit de TCP's Solar Heating and Cooling (SHC), District Heating and Cooling (DHC) en Cities. We gaan met u in gesprek en verkennen verschillende strategieën en uitdagingen over de financiering van deze netwerken. Ontdek onder andere hoe ‘multiple benefit’-projecten vragen om nieuwe samenwerking, de juiste financiële instrumenten en een gemeenschappelijke taal via ‘Taak 3 Multiple Benefits and Blended Finance’ van de Cities TCP.

Gebruikers van de gebouwde omgeving

In deze sessie gaat het om de TCP's:

  • Energy in Buildings and Communities (EBC)
  • User-Centred Energy Systems (USERS)
  • Energy Efficient End-use Equipment (4E)

De TCP USERS richt zich op onderzoek naar gebruikers in energiesystemen, met speciale aandacht voor de gebouwde omgeving. De TCP Energy in Buildings and Communities (EBC) richt zich op een duurzame gebouwde omgeving, met nadrukkelijk aandacht voor de gebruikers. In deze sessie richten verschillende sprekers zich op het overlappende gebied tussen de 2 TCP’s. Verschillende presentaties geven een inkijk in het werk van USERS en EBC. Daarbij is er veel gelegenheid voor vragen en discussie.

Bio-energie met koolstofafvang en -opslag

In deze sessie gaat het om de TCP's:

  • Bioenergy
  • International Energy Agency Greenhouse Gas R&D (IEAGHG)

Deze TCP's houden zich bezig met het gebruik van biomassa in combinatie met CO2-afvang en -opslag om koolstofverwijdering te realiseren. Vertegenwoordigers van beide TCP's presenteren en bespreken recent technisch onderzoek op dit gebied.

Aanmelden

Schrijf u nu in en ontdek de nieuwste ontwikkelingen in de energietransitie.

Over het IEA en de TCP's

Het IEA werkt samen met overheden, onderzoeksinstellingen en industrieën aan de ontwikkeling van duurzame energiesystemen. De TCP’s stimuleren internationale samenwerking op het gebied van innovatieve energietechnologieën. Nederlandse experts werken in 17 verschillende TCP’s samen met andere landen om kennis uit te wisselen en nieuwe oplossingen te ontwikkelen.

Meer weten?

Bekijk meer over de Nederlandse deelname aan TCP's van het Internationaal Energie Agentschap (IEA)