Ligplaatsvergunning aanvragen

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

Wilt u uw vaartuig op een vaste plek aanleggen? Dan heeft u een ligplaatsvergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente of het waterschap.

Bekijk hier informatie over de ligplaatsvergunning in uw gemeente.

Zoeken

  Wilt u uw vaartuig op een vaste plek aanleggen? Dan heeft u een ligplaatsvergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente of het waterschap. In de ligplaatsvergunning staan voorwaarden voor bijvoorbeeld de openbare orde, veiligheid, milieu, hygiëne en gezondheid. Ook kan de gemeente of het waterschap eisen stellen aan de afmetingen van uw schip.

  De ligplaatsvergunning geldt voor een bepaald vaartuig, een bepaalde ligplaats en staat op naam van een bepaald persoon. Verandert er iets in de situatie? Koopt u bijvoorbeeld een nieuwe boot? Dan moet u een nieuwe ligplaatsvergunning aanvragen.

  Informatie over ligplaatsen

  Vaste ligplaatsen staan in het bestemmingsplan van de gemeente. Hierin bepaalt de gemeente waar u wel en niet mag aanleggen. In de gemeentelijke havenverordening staan ook regels over ligplaatsen. Het gebied dat onder de havenverordening valt, verschilt per gemeente. De havenverordening geldt voor alle vaartuigen die in dat gebied zijn.

  Persoonlijke ligplaats

  Wilt u uw vaartuig aanleggen op een plek die grenst aan uw eigen terrein? Dan moet u in sommige gemeenten een vergunning voor een persoonlijke ligplaats aanvragen. De persoonlijke ligplaatsvergunning vervalt als u verhuist.

  Kosten voor een ligplaatsvergunning

  Voor een ligplaatsvergunning betaalt u in de meeste gemeenten een vergoeding (leges). Hoeveel u betaalt verschilt per gemeente.

  Ontheffing provinciale vaarwegen

  Op provinciale vaarwegen geldt soms een ligplaatsverbod. In bepaalde gevallen kunt u een ontheffing van dit verbod krijgen. Die ontheffing moet u aanvragen bij de provincie.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1