MenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Modeketens moeten oude kleding inzamelen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionIngangsdatum: 1 juli 2023

Wat verandert er?

Bent u producent of importeur van textiel? Dan wordt u medeverantwoordelijk voor het afvalbeheer van de producten die u op de markt brengt. Dit heet producentenverantwoordelijkheid.

Er komt een uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel. De invoering van de UPV voor textiel betekent dat producenten van consumentenkleding verantwoordelijk worden voor de inzameling, recycling, hergebruik en afvalfase van de producten die zij op de markt brengen. Producenten moeten dit logistieke systeem ook gaan betalen.

Nu is het nog zo dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het inzamelen van het afgedankte textiel van hun inwoners. Met de invoering van de UPV worden producenten hiervoor verantwoordelijk. Zij betalen de kosten voor het afvalbeheer. Modeketens worden zelf verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van afgedankte kleding.

De UPV gaat gelden voor alle partijen die kleding op de Nederlandse markt brengen. De UPV geldt naast consumentenkleding ook voor bedrijfskleding.

Voor wie?

  • producenten en importeurs van consumentenkleding en bedrijfskleding
  • modeketens
  • textielinzamelaars

Wanneer?

De 'Uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel' gaat in op 1 juli 2023.

Zie ook

Naar boven