Zorgen voor hergebruik en recyclen
Bent u producent (bijvoorbeeld importeur) van kleding en huishoudtextiel in Nederland? Dan is uw bedrijf sinds 1 juli 2023 verplicht om aan de nieuwe regels voor hergebruik en recyclen van textiel te voldoen. U moet bijvoorbeeld textielafval inzamelen. Ook moet u zich melden bij de overheid. U moet ervoor zorgen dat textiel vanaf 2025 ook echt klaargemaakt kan worden voor hergebruik. En gerecycled kan worden.
Wat moet u doorgeven aan de overheid?
- Eerst moet u zich melden bij Rijkswaterstaat. Dit moet tussen 1 juli en 12 augustus 2023. U moet dan informatie geven over uw bedrijf. Ook zegt u hoeveel textiel u het komende jaar op de markt wilt brengen. En wat voor soort textiel. Verder moet u vertellen hoe u zich aan de regels gaat houden.
- Vanaf 2024 moet u elk jaar doorgeven hoeveel textiel u het vorige jaar op de markt heeft gebracht.
- Vanaf 2026 moet u ook elk jaar doorgeven of u zich aan de textielregels voor hergebruik en recyclen houdt.
Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel
De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Er worden veel grondstoffen (water, energie, chemicaliën) gebruikt en verspild. Er komt ook steeds meer textiel bij. Meer dan de helft van het textiel in Nederland eindigt bij het restafval. De overheid wil ervoor zorgen dat textiel meer wordt hergebruikt. En dat er minder verspilling en vervuiling is. Daarom komen er nieuwe regels: de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel.
Wat is hergebruik en recyclen?
Hergebruik betekent volgens deze regels dat textiel opnieuw wordt gebruikt voor hetzelfde soort product. U moet ervoor zorgen dat textielafval hiervoor wordt klaargemaakt (voorbereid). Dat wordt gedaan door een afvalverwerkingsbedrijf. Zo’n bedrijf moet textielafval bijvoorbeeld controleren, schoonmaken en repareren. Zodat er geen verdere behandeling meer nodig is voor hergebruik.
Klaarmaken voor hergebruik is iets anders dan gewoon hergebruik
Gewoon hergebruik is bijvoorbeeld de verkoop van kleding in een tweedehandswinkel. Bij klaarmaken voor hergebruik volgens deze regels gaat het om textiel dat is weggegooid en afval is geworden. Een afvalverwerkingsbedrijf zorgt er dan voor dat het textielafval kan worden gebruikt voor nieuwe textielproducten.
Recyclen betekent dat afvalstoffen opnieuw worden bewerkt tot producten of materialen. Bij vezel-tot-vezel recyclen worden er vezels gemaakt van textielafval. Die worden gebruikt voor nieuw textiel.
Hoeveel hergebruiken en recyclen?
Vanaf 2025 moet er elk jaar steeds iets meer worden hergebruikt en gerecycled. In 2025 gaat het om deze hoeveelheden:
- Minstens 50% van het textiel dat op de markt is gebracht wordt klaargemaakt voor hergebruik of gerecycled.
- Minstens 20% van het textiel dat op de markt is gebracht wordt klaargemaakt voor hergebruik.
- Minstens 10% van het textiel dat op de markt is gebracht is bestemd voor hergebruik in Nederland.
- Minstens 25% van het gerecyclede textiel wordt vezel-tot-vezel gerecycled.
Voor wie gelden de nieuwe textielregels?
Deze regels gelden voor ondernemers die als eerste een nieuw textielproduct op de Nederlandse markt aanbieden. Bijvoorbeeld als u nieuwe kleding verkoopt. Of nieuw beddengoed. Het maakt daarbij niet uit of u aan bedrijven of consumenten verkoopt.
Verkoopt u alleen tweedehands textiel? Dan geldt de UPV textiel niet voor u.
Bent u niet in Nederland gevestigd ? Dan moet u een gemachtigde vertegenwoordiger in Nederland kiezen.
Welke soorten textiel vallen onder de regels?
De UPV textiel geldt voor:
- consumentenkleding
- bedrijfskleding
- bedlinnen
- tafellinnen
- huishoudlinnen, bijvoorbeeld handdoeken en theedoeken
De regels gelden dus niet voor andere textielproducten zoals schoenen, riemen, hoofddeksels, dekens, bedspreien, gordijnen en poetsdoeken.
Samen met andere producenten
U kunt ervoor kiezen om voor deze regels samen te werken met andere producenten. Brancheverenigingen Modint en INretail hebben een producentenorganisatie opgericht waar u zich bij kunt aansluiten.