Wilt u weten of u een melding moet doen of een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt bij het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen.
De voorwaarden waar u aan moet voldoen hangen af van de werkzaamheden die u wilt uitvoeren. Bij het doen van de vergunningcheck en het indienen van de aanvraag in het Omgevingsloket komt u de voorwaarden vanzelf tegen.
- Doe de vergunningcheck, u ziet of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.
- Als u een vergunning nodig heeft dan kunt u deze meteen online in het Omgevingsloket of schriftelijk aanvragen. Log in met met DigiD (voor uzelf), log in met eHerkenning voor een bedrijf.
- Als u een melding moet doen dan kunt u meteen melden in het Omgevingsloket. Log in met met DigiD (voor uzelf), log in met eHerkenning voor een bedrijf.
Weet u niet zeker of u een omgevingsvergunning kunt krijgen voor uw plan? Lever dan eerst een schetsplan bij ons in. Wij beoordelen dan wat wel en niet mogelijk is en laten u dat weten. Bij ingewikkelde plannen nodigen we u uit voor een vooroverleg.
Het doen van een melding is gratis. Heeft u een omgevingsvergunning nodig? Dan betaalt u legeskosten. De hoogte van de leges is afhankelijk van uw aanvraag.
Een omgevingsvergunning kent twee procedures: de reguliere en de uitgebreide procedure. Voor de meeste plannen geldt de reguliere procedure. Bij de reguliere procedure krijgt u de beslissing op uw aanvraag binnen 8 weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. De beslistermijn mogen we eenmaal met 6 weken verlengen. De uitgebreide procedure geldt alleen in bijzondere gevallen. De beslistermijn is dan 6 maanden. Ook deze beslistermijn mogen we eenmaal met 6 weken verlengen.
Bij de reguliere procedure
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken nadat u het besluit over uw aanvraag hebt. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.
Bij de uitgebreide procedure
U kunt een zienswijze indienen tegen de ontwerp omgevingsvergunning op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken na publicatie van de ontwerp omgevingsvergunning. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak? Teken dan beroep aan bij de rechtbank. Bent u het daarna nog niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan heeft u nog de mogelijkheid van hoger beroep bij de Raad van State.