Wilt u weten of u een melding moet doen of een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt bij het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen.
- Doe de vergunningcheck, u ziet of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.
- Als u een vergunning nodig heeft dan kunt u deze meteen online in het Omgevingsloket of schriftelijk aanvragen. Log in met met DigiD (voor uzelf), log in met eHerkenning voor een bedrijf.
- Als u een melding moet doen dan kunt u meteen melden in het Omgevingsloket. Log in met met DigiD (voor uzelf), log in met eHerkenning voor een bedrijf.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt dan worden leges in rekening gebracht volgens de legesverordening. De leges zijn opgebouwd uit de bouwactiviteitskosten, welstandskosten en eventuele noodzakelijke ontheffingskosten. De bouwkosten worden berekend aan de hand van het besluit genormeerde bouwkosten. Informatie over leges vindt u in het Besluit genormeerde bouwkosten.
De gemeente heeft 8 weken (standaard procedure) nodig om uw aanvraag te beoordelen. Soms is dat 26 weken (uitgebreide procedure). Dit gebeurt bijvoorbeeld als u iets anders wilt dan wat in het bestemmingsplan staat. De gemeente kan de termijn 1 keer met 6 weken verlengen.
U kunt de lijst met vergunningaanvragen en besluiten bekijken op [link naar pagina gemeente].
Wilt u bezwaar maken? Dan geldt het volgende:
- Bij een standaard omgevingsvergunning (8 weken) maakt u bezwaar binnen 6 weken na de bekendmaking van het besluit. Hoe u dat doet staat bij de gepubliceerde besluiten.
- Is het een uitgebreide omgevingsvergunning (26 weken), dan is het een ontwerpbesluit. U kunt binnen 6 weken een zienswijze indienen. Daarna komt er een definitief besluit. U kunt binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt uw brief sturen naar: [Adres]
Goed om te weten
U mag pas beginnen als u de vergunning heeft gekregen. Begint u eerder, dan moet u misschien de werkzaamheden op eigen kosten ongedaan maken.