MenuZoekenZoekenHomeWetten en regelsOmgevingsvergunning aanvragen

Omgevingsvergunning aanvragen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 2 min lezenEnglish version

Gaat u (ver)bouwen, kappen of slopen? En heeft dat invloed op milieu en ruimte? Dan moet u een melding doen of een omgevingsvergunning aanvragen bij uw gemeente.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Gemeente VlielandAndere gemeente, provincie of waterschap?

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Wilt u een boom kappen? Of gaat u reclame maken op uw bedrijfspand? De meeste activiteiten op het gebied van (ver)bouw, wonen, monumenten, milieu, natuur en leefomgeving moet u melden bij de gemeente. Ook moet u meestal een omgevingsvergunning aanvragen.

De omgevingsvergunning is 1 vergunning voor:

  • bouwen
  • wonen
  • monumenten
  • ruimte
  • natuur en milieu

Heeft u een omgevingsvergunning nodig?

Wilt u weten of u een melding moet doen of een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt bij het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen.

U vraagt onder meer omgevingsvergunning aan als u:

Hoe vraagt u een omgevingsvergunning aan?

U vraagt de omgevingsvergunning aan met een aanvraagformulier bij uw gemeente. Dit kan digitaal of schriftelijk. U kunt ook iemand machtigen om de omgevingsvergunning voor u aan te vragen. Wilt u vooraf weten of het zin heeft om de omgevingsvergunning aan te vragen? Dan geeft u dit aan in het Omgevingsloket online. De gemeente kijkt dan met u mee. Dit is niet in iedere gemeente mogelijk.

Digitaal aanvragen

U vraagt de omgevingsvergunning digitaal aan via de website van uw gemeente. U kunt het ook rechtstreeks aanvragen via Omgevingsloket online. U logt in met eHerkenning. U heeft hiervoor een eHerkenningsmiddel met ten minste betrouwbaarheidsniveau 2 nodig.

Heeft u de omgevingsvergunning aangevraagd via Omgevingsloket online? Dan kunt u de afhandeling van uw aanvraag digitaal via de berichtenbox laten verlopen. Hiervoor vult u bij de aanvraag uw berichtenboxnaam in.

Schriftelijk aanvragen

U kunt via Omgevingsloket online het papieren aanvraagformulier samenstellen. Daarna kunt u het formulier als pdf downloaden. Deze pdf kunt u uitprinten, invullen en opsturen.

U kunt ook via uw gemeente een papieren aanvraagformulier aanvragen.

Hoe lang duurt de aanvraag van een omgevingsvergunning?

Meestal beslist de gemeente binnen 8 weken of u wel of geen omgevingsvergunning krijgt. Het gaat dan om eenvoudige aanvragen. Is de aanvraag moeilijker? Dan beslist de gemeente binnen 6 maanden of u wel of geen omgevingsvergunning krijgt.

Gedoogbeschikking aanvragen

Kunt u niet voldoen aan de regels op het gebied van het omgevingsrecht? Dan kunt u onder bepaalde omstandigheden een gedoogbeschikking aanvragen. Dit doet u bij een bevoegde overheidsorganisatie.

Een gedoogbeschikking zorgt ervoor dat u een activiteit mag uitvoeren waarvoor u geen vergunning heeft. Dit gebeurt in uitzonderlijke situaties zoals overmacht of een overgangssituatie.

Bezwaar maken

Is uw verzoek voor een omgevingsvergunning afgewezen? Dan kunt u schriftelijk (per brief) bezwaar maken bij de gemeente. Leg duidelijk uit waarom u het niet eens bent met de beslissing.

Wordt uw bezwaar (gedeeltelijk) afgewezen door de gemeente? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Dat kan tot 6 weken na het besluit van de gemeente. U start dan een beroepsprocedure omgevingsvergunning. Het kan een jaar duren voordat de rechter een beslissing neemt. Daarna kan de andere partij (of uzelf) ook nog in beroep gaan tegen de beslissing van de rechter (in hoger beroep gaan).

Digitaal aanvragen met de berichtenbox

De gedoogbeschikking omgevingsrecht vraagt u digitaal aan bij de provincie Noord-Brabant via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Naar boven