Melding milieubeheer
Heeft u een type B-bedrijf? Dan moet u uw bedrijfsactiviteiten melden bij de gemeente. Dit doet u met een melding milieubeheer via Activiteitenbesluit Internet Module (AIM).
U moet minimaal 4 weken vóór het starten, wijzigen of uitbreiden van uw bedrijf de melding doen.
Omgevingsvergunning
Heeft u een type C-bedrijf? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.
U moet minimaal 4 weken vóór het starten, wijzigen of uitbreiden van uw bedrijf de omgevingsvergunning aanvragen.
Om een omgevingsvergunning aan te vragen of een milieumelding te doen, moet u informatie aanleveren.Denk aan een plattegrond, een omschrijving van de bedrijfsactiviteiten of een rapport van een onderzoek naar akoestiek, bodem, energie of geur. Wat u moet aanleveren, hangt af van het soort en de grootte van uw bedrijf. In de aanvraag ziet u welke informatie nodig is.
Melding milieubeheer
U moet de melding milieubeheer online bij AIM doen.
Omgevingsvergunning
Als u een bedrijf start, wijzigt of uitbreidt moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij het Omgevingsloket:
- Log in met met DigiD (voor uzelf) of log in met eHerkenning voor een bedrijf.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt betaalt u leges.
Heeft u een vergunning aangevraagd? Dan volgt er een formele procedure. Eerst maken wij uw aanvraag en onze ontwerpvergunning openbaar bekend. Belanghebbenden krijgen daarna 6 weken de tijd om deze te bekijken en erop te reageren.
Hierna maken wij de aanvraag en de definitieve vergunning bekend. Er kan dan nog eens 6 weken worden gereageerd. Belanghebbenden kunnen binnen deze tijd beroep aantekenen bij de rechtbank en vervolgens in hoger beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.Doen zij dit niet, dan is de vergunning definitief.
Het kan zijn dat u het niet eens bent met de beslissing op uw vergunningaanvraag.
Reguliere procedure
Bij de reguliere (gewone) (reguliere) procedure maakt u dan eerst bezwaar bij de instantie die uw aanvraag heeft afgewezen. Doe dit binnen 6 weken na datum van de afwijzing. Bent u het daarna niet eens met het besluit op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank. Daarna kunt u nog in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Uitgebreide procedure
Bij de uitgebreide procedure geeft u eerst uw mening over het ontwerpbesluit (dit heet een zienswijze) bij de instantie die uw aanvraag heeft afgewezen. Doe dit binnen 6 weken na datum van de afwijzing. Daarna kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Ook dan kunt u eventueel nog in hoger beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Heeft de instantie die uw aanvraag heeft afgewezen niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is die vergunning definitief.