Wilt u een bedrijf starten? Of wilt u uw bestaande bedrijf veranderen? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen of een milieumelding doen.
Voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor milieubelastende activiteiten zijn de gemeente, de provincie en het Rijk verantwoordelijk. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u bij de provincie Fryslân voor de vergunning moet zijn in de volgende situaties:
- Het gaat om RIE-bedrijven. RIE staat voor Richtlijn Industriële Emissies (voorheen IPPC). Dat zijn bijvoorbeeld chemische fabrieken, energiecentrales, afvalverwerkers, huisvuilverbrandingsinstallaties of grote metaalproducenten.
- Het gaat om Seveso-bedrijven. Een Seveso-bedrijf is een locatie die onder Seveso-richtlijn valt vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.
De provincie kan voorschriften verbinden aan de omgevingsvergunning. Die voorschriften zijn bijvoorbeeld maatregelen die u moet nemen om het milieu te beschermen.
Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft? Doe dan de vergunningcheck op het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO). In sommige gevallen is een melding voldoende. Als een melding of een omgevingsvergunning nodig is, kunt u die na het doorlopen van de vergunningcheck direct indienen of aanvragen. U kunt de aanvraag ook op een later moment indienen via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO).(externe link) U kiest dan voor ‘Aanvragen’. Kies in stap 7 voor ‘Ergens anders indienen’ en selecteer ‘Provincie Fryslân’.
Wat u nodig heeft voor de aanvraag hangt af van het soort bedrijf en hoe groot het is. U levert onder andere in:
- een akoestisch rapport;
- een bodemonderzoeksrapport;
- een geurrapport;
- een energierapport;
- een luchtkwaliteitsonderzoek;
- een plattegrond; en/of
- een bedrijfsplan waarin u de bedrijfsactiviteiten toelicht.
Soms heeft u geen omgevingsvergunning nodig voor milieubelastende activiteiten, maar is een melding voldoende. Zijn er gevolgen voor beschermde natuurgebieden, planten of diersoorten? Dan kan het zijn dat u wél een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit en/of een flora- en fauna-activiteit aan moet vragen.
Overleg eventueel met de provincie waar uw bedrijf is gevestigd. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO)(externe link). In het loket kunt de vergunningcheck doen. U ziet dan meteen of u een vergunning nodig heeft, een melding moet doen of geen van beide.
Voor meer informatie neemt u contact op met de omgevingsdienst FUMO(externe link).
Op het moment dat u bij de provincie een aanvraag voor een omgevingsvergunning indient, bent u de provincie leges verschuldigd. Dit bedrag betaalt u aan de provincie voor het gebruik van onze diensten. De kosten (leges) zijn afhankelijk van de activiteiten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd. De actuele legesbedragen zijn te vinden in de Legesverordening provincie Fryslân.
Het besluit wordt binnen 8 of binnen 26 weken na indiening van de aanvraag genomen. De termijn is afhankelijk van de activiteiten die zijn aangevraagd. Voor veel complexe milieubelastende activiteiten en Natura 2000-activiteiten geldt bijvoorbeeld een termijn van 26 weken. Voor sommige milieubelastende activiteiten en flora- en fauna-activiteiten geldt een termijn van 8 weken. De provincie kan de termijn met 6 weken verlengen. Dit hoort u binnen 8 weken na de aanvraag.
Als de beslistermijn 26 weken is legt de provincie een ontwerpbesluit 6 weken ter inzage. In deze periode kunt u schriftelijk of mondeling reageren. Na de inzagetermijn worden de aanvraag en de definitieve vergunning gepubliceerd. Ook deze worden 6 weken ter inzage gelegd.
Als de korte procedure van 8 weken van toepassing is, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over uw aanvraag. Bent u het niet eens met de beslissing over uw bezwaar? Dan kunt u binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank(externe link). Daarna is er nog de mogelijkheid van hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State(externe link).
Gaat het om een project waarop de uitgebreide procedure van 26 weken van toepassing is? Dan kunnen belanghebbenden tegen de definitieve omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank(externe link). Daarna is er nog een mogelijkheid voor hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.(externe link)
Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.
- Informatie over complexe bedrijven
- Vergunningaanvraag uitgebreide procedure
- Omgevingswet
- Omgevingsbesluit
- Besluit Activiteiten Leefomgeving
- Richtlijn Industriële Emissies
- Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO)
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
- Omgevingsdienst Fryslân: FUMO
- Informatiepunt Leefomgeving
- Omgevingswet
- Besluit activiteiten leefomgeving