HomeWetten en regels

Onroerendezaakbelasting (ozb) voor bedrijfspand

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Bent u eigenaar van een een bedrijfspand? Of huurt u een bedrijfspand? Dan moet u onroerendezaakbelasting (ozb) betalen aan de gemeente waar uw bedrijfspand staat.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

De onroerendezaakbelasting is 1 van de gemeentelijke belastingen en heffingen voor bedrijven.

Hoe hoog is de onroerendezaakbelasting (ozb)?

De gemeente bepaalt de hoogte van de ozb aan de hand van de WOZ-waarde van uw bedrijfspand. De ozb is een percentage van die WOZ-waarde en wordt ieder jaar aangepast. Bekijk de tarieven/percentages van de onroerendezaakbelasting bij de gemeente waar uw bedrijfspand staat.

Ozb betalen

De gemeente stuurt u een aanslag onroerendezaakbelasting. Op het aanslagbiljet staat hoe snel u die belasting moet betalen (termijn). Bent u de eigenaar en de gebruiker (huurder)? Dan moet u meestal 2 keer de ozb betalen. Wie op 1 januari van het jaar eigenaar of gebruiker is van het bedrijfspand, betaalt de ozb voor het hele jaar.

Als u de ozb niet kunt betalen, dan kunt u in de meeste gemeenten een betalingsregeling afspreken of vragen of u de ozb niet hoeft te betalen (kwijtschelding).

Niet eens met de ozb

Bent u het niet eens met de aanslag onroerendezaakbelasting? U kunt bezwaar maken. Kijk voor informatie over hoe u bezwaar kunt maken bij de gemeente waar uw bedrijfspand staat.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie