Regels voor marifoongebruik

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Als u een marifoon of een ander maritiem zendapparaat wil gebruiken, moet u het gebruik eerst melden (registreren) en soms heeft u een vergunning nodig.

Bedieningscertificaat voor gebruik marifoon

Als u een marifoon wil gebruiken, heeft u een bedieningscertificaat (Basiscertificaat marifonie, Marcom A of Marcom B) nodig. Hiervoor moet u een examen doen. Het Agentschap Telecom heeft een overzicht van instellingen en scholen waar u examen kunt doen.

Als u het examen heeft gehaald, kunt u het bedieningscertificaat aanvragen bij Agentschap Telecom.

Buitenlands certificaat

Heeft u in het buitenland een maritiem certificaat gehaald? Bijvoorbeeld het Short Range Certificate (SRC)? Dan moet u een kopie van de voor- en achterkant van (het ondertekende) certificaat naar Agentschap Telecom sturen. Zij controleren of uw certificaat voldoet aan de internationale eisen.

Marifoon melden

U moet het frequentiegebruik van uw marifoon melden (registreren) in het frequentieregister van Agentschap Telecom. Dat kan alleen als u een bedieningscertificaat heeft. Voor sommige zendapparatuur moet u niet melden, maar een vergunning aanvragen. In dit overzicht staat voor welk apparaat u moet registreren of een vergunning moet aanvragen.

Band met Nederland

Wilt u zich registreren in het frequentieregister? Dan moet het schip of de eigenaar van het schip een band met Nederland hebben. U moet dat laten zien met bijvoorbeeld een inschrijving in het scheepsregister of het Handelsregister. Stond u voor 1 juli al in het frequentieregister? Dan moet u uiterlijk 1 juli 2020 uw relatie met Nederland registreren bij Agentschap Telecom. Als na 1 juli 2020 de band met Nederland niet kunt laten zien, dan stopt het Agentschap Telecom uw registratie. Zonder maritieme registratie mag u geen maritieme zendapparatuur aan boord hebben.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1