Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Regels voor marifoongebruik

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Wilt u een marifoon of een ander maritiem zendapparaat gebruiken? Dan moet u het gebruik eerst melden (registreren) en soms heeft u een vergunning nodig.

Wanneer is een marifoon verplicht?

Een vaste marifoon is verplicht voor vaartuigen en pleziervaartuigen langer dan 20 meter. Voor pleziervaartuigen tot 20 meter is een draagbare marifoon (portofoon of handheld), in plaats van een vaste marifoon, toegestaan in Nederland.

Bedieningscertificaat voor gebruik marifoon

Als u een marifoon of andere maritieme zendapparatuur wilt gebruiken, heeft u een bedieningscertificaat nodig:

  • het Basiscertificaat Marifonie voor de binnenwateren
  • het Beperkt Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) voor de binnenwateren en vooral kustwateren
  • het Algemeen Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-A) voor op zee

U moet een examen doen voor een bedieningscertificaat. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft een overzicht van instellingen en scholen waar u examen kunt doen.

Als u het examen heeft gehaald, kunt u het bedieningscertificaat aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).

Buitenlands certificaat

Heeft u in het buitenland een maritiem certificaat gehaald? Bijvoorbeeld het Short Range Certificate (SRC)? Dan moet u een kopie van de voor- en achterkant van (het ondertekende) certificaat naar de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) sturen. Zij controleren of uw certificaat voldoet aan de internationale eisen.

Marifoon melden (registreren)

U moet het frequentiegebruik van uw marifoon melden (registreren) in het frequentieregister van de RDI. Dat kan alleen als u een bedieningscertificaat heeft. En het schip of de eigenaar van het schip moet een band hebben met Nederland. Zonder registratie mag u geen maritieme zendapparatuur aan boord hebben.

Vergunning maritieme zendapparatuur

Voor sommige zendapparatuur moet u niet melden, maar een vergunning aanvragen. In dit overzicht staat voor welk apparaat u moet registreren of een vergunning moet aanvragen.

Marifoon instellen

Na uw registratie krijgt u van de RDI een brief met alle gegevens en codes voor het programmeren van de marifoon. U moet uw zendapparatuur goed programmeren. Als u dat niet doet, kunt u een boete krijgen.

Naar boven