Regels voor marifoongebruik

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Als u maritieme zendapparatuur gebruikt dan gelden er gebruiksregels.

Marifoongebruik vanaf een vaartuig

Als u op uw vaartuig maritieme zendapparatuur wilt gebruiken, moet u deze apparatuur meldenExterne link bij Agentschap Telecom. Uw gegevens komen dan in het Nationaal FrequentieregisterExterne link, u ontvangt een registratiebewijs en het internationaal erkende Ship Station Licence. U betaalt een vergoeding: het tarief geldt voor één registratie, ongeacht het aantal apparaten.

U kunt een registratie overschrijven naar een nieuwe gebruiker. U hoeft uw melding dan niet in te trekken en de nieuwe gebruiker van de frequentieruimte hoeft geen nieuwe melding te doen. In het frequentieregister van Agentschap TelecomExterne link kunt u wijzigingen doorgeven.

Marifoongebruik vanaf de wal

Gebruikt u een marifoon vanaf de wal, zoals bij walstationsExterne link? Dan heeft u een vergunning nodig. Als u bijzondere kanalen voor bijvoorbeeld olieraffinaderijen of havendiensten wilt gebruiken, moet u ook een vergunning hebben.

Bedieningscertificaat voor gebruik marifoon

Als u een marifoon gebruikt, heeft u een bedieningscertificaat (Basiscertificaat marifonie, Marcom A of Marcom B) nodig. Hiervoor moet u een examenExterne link afleggen. Welke apparatuur u mag bedienen met welk certificaat, staat in het apparatuuroverzichtExterne link van Agentschap Telecom.

Personen zonder certificaat mogen alleen zendapparatuur gebruiken als een certificaathouder in de bedieningsruimte aanwezig is. De houder van het bedieningscertificaat is verantwoordelijk.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven