Typegoedkeuring aanvragen voor voertuigen en voertuigonderdelen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Maakt u voertuigen of voertuigonderdelen in serie? Of bent u gemachtigd om deze te importeren en in Nederland te verkopen? Dan heeft u een Europese typegoedkeuring (ETG) van de RDW nodig. Dit is de bevestiging dat een eerste productiemodel van een type voertuig of voertuigonderdeel aan de eisen voldoet. Zonder typegoedkeuring krijgt een voertuig geen kenteken, en mag het niet rijden op de openbare weg.

Europese typegoedkeuring (ETG) van voertuigen

Een ETG van voertuigen vraagt u aan bij de RDW. Een ETG is geldig in alle lidstaten van de Europese Unie en de landen van de Europese Vrijhandels Associate (EVA). Een voertuig met een ETG kan in elke lidstaat een kentekenbewijs krijgen.

Typegoedkeuring van componenten

Wilt u een serie onderdelen, bestemd voor voertuigen, op de markt brengen? Dan moet u ervoor zorgen dat deze goedgekeurd worden door de RDW. Dit heet typegoedkeuring van componenten. Onderdeel en productieproces moeten voldoen aan bepaalde richtlijnen. U moet kunnen garanderen dat elk exemplaar uit de serie aan dezelfde eisen voldoet.

Individuele goedkeuring voertuigen en voertuigonderdelen

Voertuigen die niet in serie zijn gemaakt, worden individueel gekeurd. Dat geldt ook voor voertuigonderdelen. De goedkeuring geldt alleen voor dat ene exemplaar dat u laten keuren. De RDW voert de keuring uit.

Dit artikel is gerelateerd aan: