Perioden voor mest uitrijden

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

Wilt u met een landbouwmachine uw grond met mest bewerken (uitrijden)? Dan gelden er regels voor de periode waarin u dit mag doen.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Als u dierlijke mest, zuiveringsslib of kunstmeststoffen wilt gebruiken voor uw landbouwgrond, moet u zich houden aan de uitrijdperioden. In welke maanden u dat mag hangt af van de soort mest en de grond. U mag bijvoorbeeld dierlijke mest niet uitrijden over grond die gedeeltelijk of helemaal bevroren is.

  Grote hoeveelheid compost uitrijden

  U mag één keer in de 30 jaar een grote hoeveelheid compost uitrijden op grond die u niet voor landbouw gebruikt. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een golfterrein. U mag maximaal 200 ton droge stof per hectare uitrijden. U moet dit van tevoren melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vanaf het moment dat u een melding doet, mag u de grond 1 jaar lang niet voor landbouw gebruiken.

  Bent u leverancier van de compost? Dan hoeft u dit niet te melden.

  Ontheffing gebruiksverbod organische meststoffen

  Tussen 1 september en 31 januari mag u geen organische meststoffen (dierlijke meststoffen, zuiveringsslib of een mengsel hiervan) gebruiken op bouwland en grasland. Een ontheffing op dit verbod, bijvoorbeeld voor gebruiksexperimenten, vraagt u aan bij de provincie.

  Digitaal ontheffing aanvragen met de berichtenbox

  Is uw bedrijf gevestigd in Noord-Brabant? Dan kunt u de ontheffing gebruiksverbod organische meststoffen voor experimenten digitaal aanvragen met de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1