Vergunning ruimtevaartactiviteiten aanvragen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Wilt u ruimtevaartactiviteiten uitvoeren, zoals het lanceren van een satelliet? Dan heeft u een vergunning nodig van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). RDI houdt toezicht op het naleven van de wet- en regelgeving voor telecommunicatie.

Afspraken maken met Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Voordat u de vergunning aanvraagt, moet u uw plannen voor ruimteactiviteiten ruim van tevoren bespreken met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). U maakt dan samen afspraken over onder andere:

  • het doel van uw ruimteactiviteiten
  • de positie van uw ruimtevaartuig in de baan om de aarde
  • het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur controleert of u zich aan de afspraken houdt.

Aanvragen en registreren

U moet minstens 6 maanden van tevoren de vergunning ruimtevaartactiviteiten aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Als u een vergunning heeft gekregen, moet u de ruimtevoorwerpen die u gebruikt registreren bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Vergunning aanvragen met de berichtenbox

U kunt de vergunning ook met de berichtenbox aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat geldt ook voor het registreren van de ruimtevoorwerpen. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Dit artikel is gerelateerd aan: