Verhuiskostenvergoeding betalen bij renovatie of sloop
Verhuurt u een woning en gaat u de woning renoveren of slopen? En kan de huurder niet in de woning blijven? Dan moet u als eigenaar van de woning misschien een verhuiskostenvergoeding betalen aan uw huurder. De verhuiskostenvergoeding is een tegemoetkoming in de verhuiskosten en herinrichtingskosten.
Wanneer moet u een verhuiskostenvergoeding betalen?
U moet een verhuiskostenvergoeding betalen aan uw huurder als:
- de huurder moet verhuizen, omdat u de woning gaat slopen of renoveren
- u een bestemmingsplan gaat uitvoeren en u het huurcontract opzegt
Uw huurder heeft recht op 1 keer verhuiskostenvergoeding. De vergoeding is ook voor het terugverhuizen na renovatie of naar nieuwbouw.
U hoeft geen verhuiskostenvergoeding te betalen:
- bij groot onderhoud
- als de huurder in de woning kan blijven wonen tijdens de renovatie
- als de huurder een tijdelijke ingerichte woning krijgt
- als u het tijdelijke huurcontract van uw huurder niet verlengt
Uitkering in natura
U kunt in plaats van een verhuiskostenvergoeding een andere manier van hulp aanbieden aan uw huurder. U kunt bijvoorbeeld aanbieden om de nieuwe woning schilderen of de verhuizing te regelen. Uw huurder moet akkoord gaan met uw aanbod. Als de huurder niet akkoord gaat, moet u de verhuiskostenvergoeding betalen.
Hoeveel verhuiskostenvergoeding moet u betalen?
De overheid bepaalt ieder jaar op 1 maart de hoogte van de verhuiskostenvergoeding voor een zelfstandige woning (eigen voordeur, toilet en keuken), woonwagen en standplaats. Uw huurder kan tot 5 jaar na de verhuizing een verhuiskostenvergoeding aanvragen.
Voor onzelfstandige woonruimtes (uw huurder deelt de voordeur, het toilet of de keuken met anderen) geldt geen wettelijk minimumbedrag. U spreekt in deze situatie een bedrag af met uw huurder.
Dit artikel is gerelateerd aan:
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)