Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Verklaring voor vrachtwagenchauffeurs aanvragen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezen

Heeft u als transportondernemer vrachtwagenchauffeurs in dienst? Dan moet u een verklaring van dienstbetrekking (ook wel werkgeversverklaring) aanvragen bij Kiwa Register. Als uw bedrijf eigen vervoer verricht, hoeft u geen verklaring van dienstbetrekking aan te vragen.

Tijdelijk chauffeurs aannemen

Heeft u te weinig vrachtwagenchauffeurs? Dan kunt u tijdelijk chauffeurs aannemen door gebruik te maken van collegiale inleen, een erkend uitzendbureau of een zzp’er.

Collegiale inleen

U mag tijdelijk chauffeurs van een andere ondernemer in het beroepsgoederenvervoer inhuren. Daarvoor gelden wel bepaalde voorwaarden. De chauffeur moet bijvoorbeeld een verklaring van dienstbetrekking hebben. Het uitlenen van chauffeurs mag alleen zonder daar winst op te maken.

Erkend uitzendbureau

Alleen uitzendbureaus die zijn aangewezen door de minister van Infrastructuur en Waterstaat mogen vrachtwagenchauffeurs uitzenden. Het uitzendbureau moet een aanwijzingsbeschikking aanvragen bij Kiwa Register. De chauffeur heeft een verklaring terbeschikkingstelling nodig. Deze verklaring moet hij bij controle onderweg kunnen laten zien. Het uitzendbureau geeft de verklaring terbeschikkingstelling af.

Zzp’er inhuren

Wanneer u een zzp’er inhuurt dan moet deze chauffeur zelf een vergunning voor beroepsgoederenvervoer hebben. Hij moet met eigen vrachtvervoer rijden en daarvoor ook een vergunningbewijs hebben. De zzp'er werkt voor eigen rekening en risico.

Zie ook

Naar boven