Verklaring voor vrachtwagenchauffeurs aanvragen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Bent u transportondernemer en heeft u vrachtwagenchauffeurs in dienst? U moet een verklaring van dienstbetrekking (ook wel werkgeversverklaring genoemd) aanvragen bij Kiwa Register. Als uw bedrijf eigen vervoer verricht, hoeft u geen verklaring van dienstbetrekking aan te vragen.

Tijdelijk chauffeurs aannemen

Heeft u te weinig vrachtwagenchauffeurs? U kunt tijdelijk chauffeurs aannemen door gebruik te maken van collegiale inleen, een erkend uitzendbureau of een zzp’er.

Collegiale inleen

U mag tijdelijk chauffeurs van een andere ondernemer in het beroepsgoederenvervoer inhuren. Daarvoor gelden wel bepaalde voorwaarden. De chauffeur moet bijvoorbeeld een verklaring van dienstbetrekking hebben. De ondernemer die u de chauffeur uitleent, mag daar geen winst op maken.

Erkend uitzendbureau

Alleen uitzendbureaus die zijn aangewezen door de minister van Infrastructuur en Waterstaat mogen vrachtwagenchauffeurs uitzenden. Het uitzendbureau moet een aanwijzingsbeschikking aanvragen bij Kiwa Register. De chauffeur heeft een verklaring terbeschikkingstelling nodig. De chauffeur moet deze verklaring altijd in de vrachtwagen hebben, voor als er een controle is. Het uitzendbureau geeft de verklaring terbeschikkingstelling af.

Zzp’er inhuren

Als u een zzp’er inhuurt dan moet deze chauffeur zelf een vergunning voor beroepsgoederenvervoer hebben. Hij moet met eigen vrachtvervoer rijden en daarvoor ook een vergunningbewijs hebben. De zzp'er werkt voor eigen rekening en risico.

Dit artikel is gerelateerd aan: