Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
2 min lezen
English version

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) bent u verzekerd voor het risico van aansprakelijkheid, wanneer u, uw medewerkers, of uw producten schade veroorzaken bij anderen. U bent dan mogelijk aansprakelijk. En u moet dan misschien de kosten betalen voor schade aan spullen, of blessures of verwondingen die iemand door uw schuld oploopt.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Ieder bedrijf dat in aanraking komt met anderen kan schade veroorzaken. En daarvoor aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld als u een kop koffie omstoot over de laptop van uw klant. Of als uw medewerker struikelt en een kostbare vaas breekt bij een klant in huis. Maar ook als de vloer in uw winkel glad is en iemand uitglijdt en een been breekt. Of u brengt een product op de markt dat onveilig blijkt te zijn. Bijvoorbeeld omdat het giftig is of brand veroorzaakt.

Een ongeluk is zo gebeurd, en omdat het aantal claims ieder jaar hoger wordt, is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf te nemen. Dus ook wanneer u een eenmanszaak heeft is een zzp-bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nuttig.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Toch zijn er veel situaties waarin u wel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Een opdrachtgever of leverancier kan erom vragen of uw brancheorganisatie kan het eisen.

Wat is meestal verzekerd?

  • schade veroorzaakt door werkzaamheden van u, of een medewerker
  • schade aan spullen van een medewerker
  • schade aan materiaal dat u huurt of leent
  • schade aan gebouwen

Wat is meestal niet verzekerd?

  • het geven van verkeerd advies (hiervoor heeft u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig)
  • schade aan uzelf of uw bedrijf
  • schade of kosten die u maakt om uw dienst of product opnieuw te leveren
  • milieuschade op een bedrijfsterrein
  • schade veroorzaakt door opzet en roekeloosheid
  • schade veroorzaakt door een motorrijtuig, vaartuig of drone

Check of u verzekerd bent bij terugroepacties

Biedt u een consumentenproduct aan op de Europese markt? Dan kan het verstandig zijn om u extra te verzekeren tegen verlies van inkomsten door een terugroepactie. Bijvoorbeeld omdat uw product onveilig is voor consumenten. Toezichthouders kunnen bepalen dat u een product dan uit de handel moet nemen. Een terugroepactie kan u veel geld kosten. Die kosten worden meestal niet gedekt door uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Mogelijk kunt u deze verzekering uitbreiden met een recall clausule. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

U kunt ook een terugroepverzekering afsluiten. Dit heet ook wel een recallverzekering. Sommige verzekeraars keren alleen uit als NVWA opdracht heeft gegeven voor de terugroepactie. Dan staat er een ‘governmental recall’ clausule in de voorwaarden.