In het omgevingsplan staan alle regels over wat we in onze gemeente kunnen zien en ervaren: de fysieke leefomgeving. Denk aan regels over de lucht, water, bodem en natuur. Of regels over objecten, zoals wegen, gebouwen en leidingen. De regels in het omgevingsplan gelden voor iedereen en gaan over wat wel en niet kan op een bepaalde plek in de gemeente.
Met de invoering van de Omgevingswet krijgt de gemeente een ‘omgevingsplan-van-rechtswege’. Dit omgevingsplan, met een tijdelijk deel, zet de gemeente om tot een volledig omgevingsplan. De gemeente heeft tot uiterlijk 2032 de tijd om het omgevingsplan te maken. Het is namelijk veel werk om alle regels over de fysieke leefomgeving in het omgevingsplan te zetten en ervoor te zorgen dat ze digitaal goed beschikbaar komen. Via het Omgevingsloket kunt u de regels van het omgevingsplan bekijken.
Op verschillende momenten kunt u invloed hebben op het wijzigen van het omgevingsplan. De herziening van het omgevingsplan vraagt om een zorgvuldige procedure. De grootte van de wijziging bepaalt de duur. Meestal duurt het minimaal zes maanden, maar vaak een jaar of nog langer.