In het omgevingsplan staan regels over de fysieke leefomgeving in de gemeente. Dit plan vervangt alle bestemmingsplannen en lokale verordeningen. Er staat in wat er op een locatie gebouwd of verbouwd mag worden. En hoe de grond en de gebouwen gebruikt mogen worden. Het omgevingsplan geeft bijvoorbeeld aan waar woningen, winkels, bedrijven of horeca mogen zijn. En welke grond bedoeld is voor wegen en groen. Ook staan er regels in voor geluid, geur en andere activiteiten die het milieu kunnen schaden.
Omgevingsplan bekijken
Wilt u weten wat er op een plek wel en niet mag? Kijk dan in het omgevingsplan via Regels op de kaart in het Omgevingsloket. Of neem contact op met de gemeente.
De gemeente heeft tot 2032 de tijd om alle regels over de fysieke leefomgeving in het omgevingsplan te zetten. Is het omgevingsplan nog niet compleet? Dan vindt u via Regels op de kaart ook nog de bestemmingsplannen en de lokale verordeningen van de gemeente.
Schade door omgevingsplan
Heeft de gemeente het omgevingsplan aangepast en heeft u daardoor schade? Dan kunt u schadevergoeding (nadeelcompensatie) aanvragen bij de gemeente.
Schade door omgevingsplan
Als de gemeente een planologisch besluit neemt, kunt u daardoor financieel nadeel hebben. Bijvoorbeeld bij een nieuw omgevingsplan. Of als de gemeente een omgevingsvergunning afgeeft om af te wijken van een omgevingsplan. U kunt bij financieel nadeel een schadevergoeding aanvragen. Dat kan pas als er geen bezwaar of beroep meer mogelijk is tegen het besluit van de gemeente. Het besluit is dan definitief.
Bij een schadevergoeding (vergoeding nadeelcompensatie) zijn 2 dingen belangrijk:
- U kon de schade niet verwachten toen u het huis of de grond kocht.
- U heeft geen andere schadevergoeding gekregen (bijvoorbeeld door onteigening).
Schadevergoeding aanvragen
U kunt schadevergoeding aanvragen bij de gemeente. Dit doet u binnen 5 jaar nadat het besluit van de gemeente definitief is geworden. U vraagt schadevergoeding aan door een brief te sturen aan het college van burgemeester en wethouders.
In de brief staat:
- uw naam, adres en handtekening
- een motivering en onderbouwing van de vergoeding
- de maatregel die de schade veroorzaakt
- een omschrijving van de schade
- de datum
- als er sprake is van schade aan onroerend goed: of u huurder of eigenaar bent
- alle bewijsstukken die u hebt
U betaalt kosten voor het aanvragen van de nadeelcompensatie. Besluit de gemeente dat u recht heeft op nadeelcompensatie? Dat krijgt u deze kosten terug.
De behandeling van uw schademelding/aanvraag duurt minimaal 6 weken, maar het kan ook langer dan 1 jaar duren.