Wilt u bouwen of verbouwen? Dan heeft u meestal een vergunning nodig. Vanaf 2024 werkt dat anders dan eerst. Dat komt door de Omgevingswet die sinds 1 januari 2024 geldt. Goed om te weten: onder de Omgevingswet nemen we alle bestaande bestemmingsplannen op in het Omgevingsplan Maastricht.
Een omgevingsplan bevat algemene regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Iedere gemeente heeft één omgevingsplan onder de Omgevingswet. In de omgevingsvisie zegt de gemeente hoe zij het leefgebied wil ontwikkelen en beschermen. Die keuzes werkt ze uit in het omgevingsplan. Het omgevingsplan bevat zo de regels voor de fysieke leefomgeving.
Inzage
U kunt invloed uitoefenen op de totstandkoming van een wijziging van het omgevingsplan. De tervisielegging van het ontwerp omgevingsplan wordt vooraf bekendgemaakt in het digitale Gemeenteblad via overheid.nl. U kunt de bekendmakingen raadplegen via de uitgebreide zoekfunctie. Zoek op ‘Maastricht’ of op dossiernummer en vink ‘Gemeenteblad’ aan (onder Documentsoort).
U kunt een omgevingsplan inzien via het Omgevingsloket.
Procedure
Een wijziging van het omgevingsplan verloopt altijd met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (uitgebreide procedure). De juridische procedure bestaat uit een aantal stappen. Zo moet de gemeenteraad kennis geven van het voornemen om het omgevingsplan te wijzigen. Ook moet de gemeente in de voorbereiding soms een milieueffectapportage (mer) maken.