Omgevingsplan bekijken
Sinds 1 januari 2024 heeft Nijmegen een tijdelijk omgevingsplan. Daarin zitten de regels van de bestemmingsplannen en regels die we van het Rijk krijgen. Elke gemeente moet deze regels verplaatsen naar één integraal omgevingsplan voor het hele grondgebied van de gemeente. We hebben hier acht jaar de tijd voor, tot 2032.
Het tijdelijk omgevingsplan vindt u op het Omgevingsloket bij ‘Regels op de kaart’.
Mening geven over aanpassing omgevingsplan
U kunt op 2 manieren uw mening geven (zienswijze) over aan aanpassing van het omgevingsplan:
- door een brief te sturen naar:
Gemeenteraad NijmegenPostbus 91056500 HG Nijmegen
Schade of nadeel door besluit/activiteit gemeente
Wanneer u als inwoner of bedrijf veel nadeel of schade heeft door een besluit of activiteit van de gemeente, heeft u misschien recht op een schadevergoeding (nadeelcompensatie). Wij moeten de schade dan (voor een deel) vergoeden.
Het gaat bij deze schadevergoeding om schade die wij als overheid veroorzaakt hebben door een activiteit of met een rechtmatig besluit. Een besluit is rechtmatig als er geen bezwaar/beroep tegen was en het besluit niet vernietigd is door een rechter.
Voorwaarden schadevergoeding
- De schade moet het directe gevolg zijn van een besluit, maatregel of activiteit. Zoals de bouw van een woning, de aanleg van een weg of een wegafsluiting.
- We vergoeden alleen schade die groter is dan het normaal maatschappelijk risico. De schade moet bij u (als aanvrager) groter zijn dan bij anderen met schade.
- Indirecte schade is bijvoorbeeld een daling in de waarde van een huis of gebouw. Deze schade berekenen we door situaties voor en na de schade te vergelijken.
- De eerste 4% van de daling in waarde van bijvoorbeeld een huis of gebouw vergoeden we niet.
- U moet schadevergoeding aanvragen binnen 5 jaar nadat u de schade ontdekt. U moet de vergoeding aanvragen bij de organisatie van de overheid die verantwoordelijk is voor de schade, bijvoorbeeld wij als gemeente, de provincie of het waterschap.
- Bij indirecte schade moet u de vergoeding aanvragen binnen 5 jaar gedaan nadat de vergunning gegeven is of de activiteit gemeld of gestart is.
Schadevergoeding aanvragen
U kunt schadevergoeding aanvragen bij de gemeente. Dit doet u door een brief te sturen aan:
Gemeente NijmegenCollege van Burgemeester en wethoudersAfdeling StadsrealisatiePostbus 91056500 HG Nijmegen
In de brief staat:
- uw naam, adres en handtekening
- de datum
- besluit/activiteit van de gemeente die de schade veroorzaakt
- beschrijving van de schade en de datum/periode waarop of waarbinnen dit gebeurde
- uitleg en redenen waarom u recht heeft op vergoeding
- als er schade is aan onroerend goed: of u huurder of eigenaar bent en de datum waarop u huurder of eigenaar werd
- het bedrag dat u als vergoeding wilt. Of als u geen geld wilt als vergoeding, wat u daarvoor in de plaats als vergoeding wilt
- alle bewijsstukken die u heeft
U betaalt € 300,- voor het behandelen van uw verzoek tot schadevergoeding. Dit krijgt u terug als de gemeente besluit dat u recht heeft op een schadevergoeding.
De behandeling van uw schademelding/aanvraag duurt minimaal 8 weken, maar het kan ook langer dan 1 jaar duren.
Bent u het niet eens met het besluit van de gemeente over uw aanvraag voor schadevergoeding? Dan kunt u bezwaar maken. In het besluit leest u hoe.