Omgevingsplan bekijken
Staat het omgevingsplan niet op het omgevingsloket? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente . Geef aan om welk adres het gaat en wat uw vraag is.
Structuurvisies en (ontwerp)omgevingsplannen
De omgevingsplannen die de gemeente nog moet vaststellen, kunt u bekijken via overheid.nl. Of neem contact op met de gemeente.
Schade door omgevingsplan
Als de gemeente een planologisch besluit neemt, kunt u daardoor (financiële) schade hebben. Bijvoorbeeld bij een nieuw omgevingsplan. Of als de gemeente een omgevingsvergunning afgeeft om af te wijken van een omgevingsplan. U kunt bij schade een schadevergoeding aanvragen. Dat kan pas als er geen bezwaar of beroep meer mogelijk is tegen het besluit van de gemeente. Het besluit is dan definitief.
Een onafhankelijk commissie onderzoekt of u recht heeft op een tegemoetkoming in planschade. Daarna beslist de gemeente over uw aanvraag op basis van de resultaten van het onderzoek van de commissie.
Het gaat om een tegemoetkoming, dus alleen een gedeelte wordt vergoed. Een percentage van minimaal 2% van de waarde van uw woning is het maatschappelijk risico dat in uw omgeving veranderingen plaatsvinden.
De voorwaarden voor de tegemoetkoming in planschade zijn onder andere:
· U bent eigenaar van het pand of de gronden, geen huurder.
· U vraagt de tegemoetkoming binnen 5 jaar na het planologisch besluit.
· U kon de schade niet verwachten toen u het huis of de grond kocht.
· U heeft geen andere vergoedingen gekregen (bijvoorbeeld door onteigening).
Schadevergoeding aanvragen
U kunt schadevergoeding aanvragen bij de gemeente.
U betaalt € 300 voordat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Dit moet de gemeente wettelijk van u vragen. Als u recht heeft op een tegemoetkoming, dan krijgt u het bedrag terug. Als u geen recht heeft op een tegemoetkoming, dan krijgt u dit bedrag niet terug.
De behandeling van uw schademelding/aanvraag duurt minimaal 6 weken, maar het kan ook langer dan 1 jaar duren.