Werken met het omgevingsplan

Gemeente Weert: Werken met het omgevingsplan

Gepubliceerd door:
Gemeente Weert
Gecontroleerd 30 jan 2024
2 min lezen
English version

Staat het bestemmingsplan niet op ruimtelijkeplannen.nl? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente via www.weert.nl/contact. Geef aan om welk adres het gaat en wat uw vraag is.

De Omgevingsvisie en (ontwerp)omgevingsplannen

De omgevingsplannen die ter inzage liggen en de gemeente nog moet vaststellen, kunt u bekijken via omgevingswet.overheid.nl/home . Op deze pagina kunt u ook de omgevingsvisie raadplegen. Of neem contact op met de gemeente via www.weert.nl/contact.

Schade door omgevingsplan

Als de gemeente een besluit neemt over de fysieke leefomgeving, kunt u daardoor (financiële) schade hebben. Bijvoorbeeld bij het opnemen van activiteiten die rechtstreeks zijn toegestaan in hetomgevingsplan. Of als de gemeente een omgevingsvergunning afgeeft om af te wijken van het omgevingsplan. U kunt bij schade een scha­de­ver­goe­ding aan­vra­gen. Dat kan pas als er geen be­zwaar of be­roep meer mo­ge­lijk is te­gen het be­sluit van de gemeente. Het be­sluit is dan definitief.

Bij een schadevergoeding (nadeelcompensatie) zijn een aantal dingen belangrijk:

  • U kon de schade niet verwachten toen u het huis, pand of de grond kocht.
  • U heeft geen andere schadevergoeding gekregen (bijvoorbeeld door onteigening).
  • U kunt geen verzoek tot nadeelcompensatie indienen tegen een (ontwikkel)mogelijkheid in het omgevingsplan. U kunt wel een verzoek indienen tot nadeelcompensatie voor een besluit dat is genomen op grond van deze (ontwikkel)mogelijkheid.
  • U kunt geen verzoek tot nadeelcompensatie indienen tegen mogelijk gebruik van algemene regels in het omgevingsplan. U kunt pas een verzoek indienen als iemand gebruik maakt van deze algemene regels.

Schadevergoeding aanvragen

U kunt schadevergoeding aanvragen bij de gemeente. Dit doet u door een brief te sturen aan Postbus 950, 6000 AZ Weert gericht aan het college van B&W.

In de brief staat:

  • uw naam, adres en hand­te­ke­ning
  • een mo­ti­ve­ring en on­der­bou­wing van de ver­goe­ding
  • de maat­re­gel die de scha­de ver­oor­zaakt
  • een om­schrij­ving van de scha­de
  • de da­tum
  • als er spra­ke is van scha­de aan on­roe­rend goed: of u huur­der of ei­ge­naar bent
  • alle be­wijs­stuk­ken die u hebt

U betaalt kosten voor het behandelen van uw verzoek tot schadevergoeding. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente: www.weert.nl/contact

Het bestuursorgaan beslist in beginsel binnen 8 weken. In bijna alle gevallen adviseert een adviescommissie over de aanvraag voor een zorgvuldige besluitvorming, waarmee de beslistermijn in beginsel 6 maanden duurt, maar het kan ook langer dan 1 jaar duren.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Gemeente Weert

Stuur een e-mail+31 495 575 000Bezoek de websiteContactformulier

Wilhelminasingel 101

6001GS Weert

Openingstijden

Maandag
08.30 - 19.30
Dinsdag
08.30 - 17.00
Woensdag
08.30 - 17.00
Donderdag
08.30 - 19.30
Vrijdag
08.30 - 12.30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

[NL] Bezoek alleen op afspraak! Voor wijzigingen in de reguliere openingstijden , zie: www.weert.nl/openingstijden [ENG] Visit by appointment only! For changes in regular opening hours, see: www.weert.nl/openingstijden]