Zakelijke telefonie: uw bedrijfsnummers en informatienummers

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen

Wilt u een bedrijfsnummer of informatienummer gebruiken? Dan kunt u een nummer aanvragen bij Autoriteit Consument & Markt (ACM). U kunt het nummer daar ook wijzigen of opzeggen. Eigenaar zijn van een bedrijfsnummer of informatienummer kost geld. Een regionaal nummer vraagt u aan bij een telefonieaanbieder. Die aanbieder vraagt het nummer zelf aan bij ACM.

Bedrijfsnummer (088) aanvragen

Heeft u verschillende kantoren of winkels in het land? En wilt u geen verschillende regionale kengetallen gebruiken? Vraag dan een 088-bedrijfsnummerblok aan. Een 088-bedrijfsnummerblok is een blok van minimaal 100 telefoonnummers. U kunt de bedrijfsnummers voor vaste en mobiele telefonie gebruiken.

Met een bedrijfsnummer heeft u een grotere herkenbaarheid van uw telefoonnummer. Voor de aanvraag van een bedrijfsnummerblok moet uw organisatie een eigen inschrijving bij de KVK hebben. U mag geen 088-blok aanvragen voor een andere organisatie.

‘Gratis informatienummer’ (0800) aanvragen

0800-informatienummers gebruikt u om gratis informatie of diensten aan te bieden aan de klant. Bellen naar dat nummer kost de klant dus niets. Er zijn korte en lange gratis informatienummers te krijgen. Een kort informatienummer heeft 8 cijfers, een lang 0800-nummer heeft er 11. U moet een gratis informatienummer binnen 6 maanden nadat u deze heeft gekregen, gebruiken.

  • Bellen naar 0800-nummers is altijd gratis voor de beller. U betaalt de belkosten van de beller.
  • U mag uw 0800-nummer door een andere organisatie laten gebruiken. Maar u blijft wel de nummerhouder en dus verantwoordelijk voor het gebruik ervan.

‘Betaald informatienummer’ (0900, 0906, 0909) aanvragen

U kunt ook een betaald informatienummer (090x-nummer) aanvragen. De beller betaalt dan voor het krijgen van informatie. Er zijn verschillende 090x-nummers:

  • 0900-nummers zijn voor aanbieders van serieuze informatie, zoals een zakelijke helpdesk.
  • 0909-nummers zijn voor amusement.
  • 0906-nummers zijn voor erotisch amusement.

U moet betaalde informatienummers binnen 6 maanden nadat u deze heeft gekregen, gebruiken.

Wat zijn de tarieven van betaalde 090x-nummers?

Voor de tarieven van betaalde informatienummers gelden de volgende regels:

  • De beller betaalt belkosten voor 090x-nummers en betaalt ook voor de informatie of dienst die u levert. U mag per minuut of per gesprek rekenen wat u wilt. Als u de kosten maar duidelijk vermeldt.
  • U mag uw informatie of diensten ook gratis aanbieden. De beller betaalt dan alleen de normale belkosten. In sommige situaties gelden maximumtarieven.
  • Gebruikt u een 0900-, 0906- of 0909-nummer als klantenservice? Dan mag u geen geld vragen voor de informatie die u biedt. De beller betaalt alleen de normale belkosten. U moet er in alle gevallen (vast en mobiel) voor zorgen dat de beller vooraf de tarieven hoort.

Dit artikel is gerelateerd aan: